Dan Cristian Popescu: Votul din 16 noiembrie, crucial pentru viitorul României!

Cotidianul „Cronica Română” vă prezintă partea a doua a interviului cu deputatul PDL, Dan Cristian Popescu. Acesta vorbeşte, printre altele, despre importanţa scrutinului din 16 noiembrie, despre incapacitatea PSD de a se reforma, despre „ciudatele” rezultate obţinute de ACL în unele judeţe controlate de lideri PNL extrem de puternici şi influenţi, dar şi despre scandalul uriaş al votului românilor din diaspora.

Domnule deputat Popescu, se vorbeşte de trădare în Alianţa Creştin Liberală, în condiţiile în care unele filiale PNL, conduse de lideri extrem de puternici, au obţinut, surprinzător, scoruri dezamăgitoare la scrutinul din 2 noiembrie…

Din păcate, există voci care susţin că Klaus Iohannis este mai mult un candidat al PDL, decât al PNL, în condiţiile în care PDL s-a mobilizat mult mai bine la aceste alegeri. Aş lua, totuşi, aceste cazuri, care vizează filiale PNL, ca unele izolate. Am văzut şi eu scoruri obţinute de ACL în anumite judeţe, chiar mai mici decât cele obţinute de PNL la europarlamentare ceea ce, trebuie să admitem, este extrem de ciudat. Vorbim, totuşi, de judeţe conduse la nivelul administraţiei de lideri PNL puternici şi influenţi. Să fi fost doar ghinion? Greu de spus! Personal, nu pot face aprecieri, însă, nu pot, repet, să nu remarc că vorbim despre nişte rezultate ciudate. Să sperăm că situaţia nu se va repeta şi în turul II.

Cât de dură va fi campania electorală dintre cele două tururi prezidenţiale în contextul în care este evident că bătălia electorală va fi una foarte dură. Totuşi, miza rămâne una uriaşă…

Ambele tabere vor încerca, în primul rând, să mobilizeze electoratul propriu. Să sperăm că vor fi măcar una, două confruntări, între cei doi prezidenţiabili, confruntări care sunt de dorit în condiţiile în care alegătorii ar trebui să poată cunoaşte programele celor doi candidaţi. Cred că ziua votului va fi una extrem de importantă, chiar crucială pentru viitorul României, deşi puţin îmi este frică de modul în care strâng voturi cei de la PSD. Din păcate, s-au întâmplat lucruri ciudate în turul I, unde, spre exemplu, în sectorul 2 am asistat la un masiv vot pe liste suplimentare. Vorbim de circa 12 la sută! În sectorul 1 votul pe liste suplimentare a depăşit 15 la sută, situaţia ridicând serioase semne de întrebare! Noi, cei de la ACL, verificăm toate aceste declaraţii pe propria răspundere pentru a combate votul multiplu. Mai mult, ştim cu toţii cum procedează PSD în privinţa mitei şi a pomenilor electorale. Sper, însă, ca autorităţile statului să împiedice acest fenomen extrem de nociv.

Se tem, domnule deputat, liderii ACL de o fraudă electorală în turul II, fie şi una de dimensiuni reduse, suficientă însă pentru a-l propulsa la Cotroceni pe Ponta?

Una dintre metodele pe care PSD a aplicat-o cu succes pe 2 noiembrie a fost blocarea accesului la vot a alegătorilor care nu votează cu ei. Aţi văzut amploarea scandalului votului din diaspora, unde s-a redus numărul secţiilor de votare şi a fost introdusă acea declaraţie pe propria răspundere, care trebuia completată la faţa locului ceea ce a îngreunat mult timpul de vot, iar în consecinţă mii, poate zeci de mii de oameni, nu au putut vota deşi au stat ore bune la cozi uriaşe. În mod cert, mulţi români din diaspora, care ar fi dorit să voteze, au fost descurajaţi de cozile care se întindeau pe sute de metri. În consecinţă, fac un apel către cei care au responsabilitatea unei desfăşurări corecte a votului din diaspora să ia măsuri urgente pentru a suplimenta secţiile de votare. Nu este corect ca aceşti români să nu poată vota. Am auzit, din păcate, voci care spuneau ceva de genul „ce să mai voteze domnule ăştia că oricum au plecat din ţară!”. Când îşi plătesc taxele sau trimit bani în ţară, sunt buni, acum, însă, nu îi putem trata cu respect măcar în privinţa dreptului de a vota. Este dreptul lor de a sta în altă ţară, de a se întoarce în România atunci când vor.

Cât de importantă este pentru ACL victoria lui Iohannis la prezidenţiale. Procesul de unificare a Dreptei poate fi blocat de o eventuală victorie a lui Ponta pe 16 noiembrie?

Eu cred că ACL, indiferent de rezultatul votului din 16 noiembrie, va merge către transformarea în PNL. Eventuala pierdere a alegerilor de către Iohannis, o variantă puţin probabilă din punctul meu de vedere, va fi un motiv în plus pentru realizarea acestei fuziuni. Nu există nicio voce în ACL care să condiţioneze fuziunea dintre PDL şi PNL de victoria lui Iohannis.

Multe voci consideră nocivă pentru România o coabitare între preşedinte, Iohannis şi premierul Ponta. Putem asista la o luptă pentru Putere similară cu cea dintre guvernarea pesedistă şi preşedintele Băsescu? Va putea în aceste condiţii Iohannis să îşi ducă până la capăt programul prezidenţial cu un guvern şi o majoritate parlamentară potrivnică?

Schimbarea guvernului Ponta reprezintă cu totul altceva. Preşedintele Iohannis nu poate schimba guvernul, pentru că ştim că un guvern poate primi un vot de blam doar în Parlament. Cred, însă, că lipsa de performanţe a guvernului Ponta va duce, într-un interval de timp, sper cât mai scurt, la căderea acestuia. Mandatul domnului Iohannis se întinde pe cinci ani, în timp ce acela al lui Ponta este până la alegerile din 2016. Dacă nu vor fi alegeri anticipate sau dacă guvernul Ponta nu va fi demis în Parlament printr-o moţiune de cenzură, sunt convins că alegerile din 2016 vor reprezenta finalul mandatului de premier al lui Ponta.

Cum va suporta PSD al treilea eşec consecutiv la prezidenţiale?

PSD va trebui să înţeleagă că reforma în partid nu mai trebuie să fie una de faţadă, ci una reală. După eşecul la prezidenţialele din 2004, PSD a încercat o reformă de faţadă, punându-l preşedinte pe Geoană în locul lui Năstase. Geoană era un lider mult mai proocidental, mult mai bine văzut în exterior, însă în spatele său erau aceiaşi baroni. După un alt eşec la prezidenţiale, cel din 2009, PSD a mimat o nouă reformă, adăugând în ecuaţia noului lider, Victor Ponta, şi argumentul tinereţii. Liderii PSD sunt obsedaţi de imaginea care este, încă, atașată PSD aceea de partid condus de lideri cu reminiscenţe comuniste, incapabili să se reformeze. După teoria cu politicianul elegant, poliglot, şi bine văzut în afara ţării, mă refer la Mircea Geoană, au adus în prim-plan teoria tinereţii, cazul lui Victor Ponta. Realitatea este că în spate nu au schimbat nimic. Cât timp PSD nu va înţelege că reformarea unui partid nu înseamnă schimbarea unui lider sau doi, ci a mentalităţii de a face politică, nu se va schimba nimic în privinţa imaginii acestui partid.

Ziua de 16 noiembrie este una crucială, fără a folosi cuvinte mari, pentru viitorul României? Ce mesaj aţi transmite alegătorilor, în special celor care nu au venit la vot în primul tur?

În primul rând, vreau să le spun că orice tur de alegeri, fie el local, parlamentar, europarlamentar , dar mai ales prezidenţial, este extrem de important. Alegerile prezidenţiale, prin excelenţă, sunt cele mai importante, în condiţiile în care românii percep preşedintele ca fiind principalul reprezentant al poporului, al României, atât în viaţa politică internă, cât şi în cea externă. Este extrem de important cine ajunge la Palatul Cotroceni, indiferent că un alegător sau altul ne spune că oricum nu ne afectează, că toţi politicienii sunt la fel etc. Nu este adevărat că toţi politicienii sunt la fel. Suntem oameni şi ştim că unii sunt mai buni ca alţii, mai puţin buni sau mult mai buni, dar în niciun caz nu suntem la fel cu toţii. Nu putem pune toţi oamenii în aceeaşi barcă.

De altfel, avem de ales între două personalităţi diferite. Efortul nu este atât de mare să mergi la vot. Este aproape o obligaţie, o datorie morală, dacă ne gândim că au murit oameni în această ţară inclusiv pentru dreptul de a vota! Este un efort, dacă îl putem numi un efort, pe care îl faci pentru tine, pentru familia ta!

Cât de importantă este o prezenţă la vot mai mare decât cea din 2 noiembrie?

Eu văd România asemeni unei societăţi comerciale în care alegătorii sunt acţionari. Alegerile sunt AGA, se iau decizii pentru comunitate şi pentru ţară. Dacă tu ca acţionar nu te prezinţi la AGA ceilalţi vor lua, în numele tău, decizii importante şi pentru tine, în favoarea sau în defavoarea ta. Ei îşi vor apăra propriul interes, în niciun caz pe al tău. Aşa, din păcate, funcţionează societatea. Şi cred că este o pierdere uriaşă pentru cel care nu votează.

O prezenţă masivă la vot reduce imens eficienţa maşinăriilor de partid. Doar noi toţi, împreună, într-un astfel de moment, putem proteja democraţia în ţara noastră.

Interviu realizat de Iulian Badea

 
   

 

 
   

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.