Banca Dacia Felix, un faliment cu multe (ne)cunoscute

Banca Dacia Felix a fost prima bancă privată înființată în România după 1989, la Cluj-Napoca, în 1991. Banca Dacia Felix a fost înființată atât în scopul apărării capitalului privat românesc, „pentru a împiedica subjugarea intereselor românești în zona Ardealului”, cât și pentru a asigurarea fluxurilor financiare private necesare investițiilor românești. În primul rând, în agricultură, dar și în celelate sectoare economice. Era un „pretorian” clădit în inima Ardealului pentru ca Transilvania să nu fie sufocată fluxurile maghiare, iar cele financiare românești să nu fie deturnate și folosite în scopul dezvoltării firmelor maghiare în Ardeal.

În anul înființării, pe fondul vidului legislativ cvasi-sectorial, nu exista nici o reglementare specifică în materie, singura legislație bancară în circulație fiind cea privitoare la funcționarea Băncii Naționale. În asemenea condiții, banca s-a înființat în baza Legii nr. 31 privind… societățile comerciale, Dacia Felix pornind la drum cu un capital generos de 50 000 de dolari. Nu a intrat în lichidare asa cum s-a afirmat in presa vremii, ci a fost preluata prin masinatiuni finanacar bancare, prin intermediul grupului Robinson, de Eurom Bank, iar apoi de Leumi Bank 2001.

Astfel, modul de distrugere a Băncii Dacia Felix avea să fie aplicat ulterior și altor bănci românești. Pe scurt, rețeta avea să fie următoarea: infiltrarea în conducerea băncii, sub acoperirea de acționar, a unui anumit personaj, asigurarea și crearea prin acțiunile controlate de acesta a unei scurgeri masive de capital în afara băncii (devalizarea conturilor), crearea unui conflict artificial prin intermediul „calului troian” amplasat sub eticheta de acționar în zonele de decizie ale băncii, apoi accentuarea și „defectarea” conflictului spre mass-media. Conflict care trebuia în continuu întreținut, prin toate scenariile și perdelele de fum posibile, pentru a nu se transforma într-un biet balon de săpun și pentru a face posibilă crearea unei adversități publice și mediatice masive împotriva acționarului principal. Adversitate care trecea apoi rapid din zona de „dezvăluiri mass-media” spre cea a delațiunilor în Justiție. De altfel, prima etapă a procesului de desființare a unei băncii se încheie în momentul în care acționarul principal este definitiv înlăturat. Inclusiv cu ajutorul Justiției. În cazul Băncii Dacia Felix, acționarul principal, deci „ținta” de înlăturare, era chiar Sever Mureșan. A doua parte a procesului de dezagregare a unei bănci este rezervată ștergerii eventualelor urme rămase după încheierea primei „etape”, fiind două căi pentru a face acest lucru: fie prin declararea băncii în stare de faliment, fie prin preluarea acesteia de falși investitori și vânzarea la preț de nimic. Banca Dacia Felix a fost dezagregată prin a doua metodă, fiind „transferată” către alte identități pentru a anula și participațiile acționarului principal, SM Invest. Mai întâi a fost preluată de dubioasa grupare a „investitorului” evreu Freddy Robinson, care i-a schimbat numele în „Eurom Bank”, apoi a vândut-o.

Ancheta penala declansata inceputul anului 1997 a scos la iveala faptul ca, lucrand in tandem intre 1993 si 1995, cei doi Sever Muresan, care era si membru in Consiliul de Administratie, impreuna cu prim-vicepresedintele Horia Mircea Hossu au usurat vistieria BDF cu peste 160 de milioane de dolari. In 1997, Parchetul General a dispus arestarea lui Muresan si a lui Hossu.

Dupa doar cateva luni, ambii au fost pusi in libertate. La incheierea anchetei, dosarul BDF a fost preluat de Tribunalul din Cluj. Apoi a fost stramutat la Suceava. In 1999, Curtea Constitutionala de la Geneva l-a condamnat pe Muresan la trei ani si jumatate de inchisoare pentru niste alte „inginerii financiare” internationale legate de banii „evaporati” de la BDF, iar elvetienii l-au arestat pe Muresan la Budapesta si l-au trimis in tara, sa-si execute aici pedeapsa. Indiferenti la performanta elvetienilor, magistratii suceveni l-au pus pe Muresan in libertate dupa mai putin de o luna de arest preventiv.

In anii urmatori, procesul s-a tot tarat, stramutat de la o instanta la alta. Pana la urma, in mai 2003, Judecatoria din Constanta a decis achitarea lui Muresan si Hossu. Tot justitia a facut ca nici din cele peste 160 de milioane de dolari de la Dacia Felix sa nu se mai recupereze mare lucru.

De menţionat faptul că Sever Mureşan a fost vizitat de fostul preşedinte al SUA, George Bush, în 1995, când omul de afaceri era mai puternic decât oricând. Mureşan avea în acel an cel mai puternic grup financiar din România. “Dansul” cu justiţia a început când un partener de afaceri de-al său, bancherul elveţian Rolf Gehrig, judecat pentru pedofilie în România, l-a turnat la poliţie pentru ceea ce se întâmpla la Dacia Felix. Ulterior, “turnătorul” l-a acuzat pe Mureşan că ar fi încercat să îl asasineze. Pentru toate aceste fapte, a fost găsit nevinovat şi achitat de instanţele româneşti. În prezent, Sever Mureşan s-a retras din afacerile din România şi şi-a pierdut urma prin străinătate. Directorul băncii este încă acţionar Fostul director al Dacia Felix, Mircea Hossu, coparticipant cu Sever Mureşan al tunul financiar, este în prezent un prosper om de afaceri. Este acţionar la mai multe firme, printre care şi la Bank Leumi, instituţia care a preluat rămăşiţele Băncii Dacia Felix pe care a condus-o în anii ‘90. În plus, Hossu este acţionar şi la o companie foarte cunoscută de publicitate, Vitrina Advertising, care are anual o cifră de afaceri de peste 4 milioane de euro.
Ca o concluzie, Banca Dacia Felix nu a dat faliment, așa cum crede aproape toată lumea. Nici un depunător la Dacia Felix nu a fost prejudiciat.

Unele surse din anchetă susţin, însă. că lui Sever Mureșan i s-au anulat drepturile de proprietar al pachetului majoritar de acțiuni în urma unor abuzuri și înscenări la care justiția din România și alte câteva țări vest europene au “cotizat” serios.. După ani buni de luptă cu magistrați români și eurocomunitari, Sever Mureșan își revine, începe să i se facă dreptate, justiția franceză decide chiar că banii depuși de Sever Mureșan la Dacia Felix erau bani curați și că pe nedrept justiția Franței l-a condamnat pe Sever Mureșan pentru evaziune fiscală.

Pe de altă parte, procurorii români susţin că Sever Mureşan şi Mircea Horia Hossu sunt vinovaţi de un tun de 160 de milioane de dolari dat băncii “Dacia Felix” şi implicit bugetului de stat al României, dar aceştia au scăpat cu doar câteva luni de arest preventiv.

Surse:wikipedia, jurnalul.ro;

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.