Val de incidente electorale în ziua votului

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, până la ora 17.00 au fost înregistrate, în toată ţara, 218 sesizări legate de încălcări ale actelor normative ce privesc desfăşurarea alegerilor, 90 dintre acestea fiind neconfirmate.

Jumătate din oraşul arădean Curtici a rămas fără energie electrică, duminică, în jurul orei 16.40, iar în toate cele cinci secţii de votare din localitate procesul electoral a fost oprit aproximativ zece minute, până când au fost aprinse lumânări şi au fost aduse lanterne.

Primarul oraşului Curtici, Nicolae Aaniţei, a declarat corespondentului Mediafax că o pană de curent afectează jumătate de oraş, începând de la ora 16.40, iar în acea zonă a localităţii se află toate cele cinci secţii de votare, care nu mai au energie electrică.

Potrivit sursei citate, procesul de votare a fost întrerupt complet timp de zece minute.”A durat puţin să ne reorganizăm. Am căutat lanterne şi am aprins lumânări, după care am redeschis cele cinci secţii de votare”, a spus edilul.

Şi preşedintele Biroului Electoral Judeţean Arad, Daniela Munteanu, a declarat că procedura de vot a fost reluată, iar la ora transmiterii acestei ştiri în continuare nu este curent electric la secţiile de votare din Curtici.

Referitor la această situaţie, ACL Arad a transmis un comunicat de presă în care arată că „în mod dubios, în Curtici s-a întrerupt curentul, iar oamenii nu pot vota”.”Conducerea Alianţei Creştin Liberale Arad transmite că există toate şansele ca prezenţa foarte mare a românilor la urne, lucru care i-a speriat pe reprezentanţii PSD, să fi contribuit la căderea curentului la Curtici, pentru a se încerca stoparea procesului electoral”, spun reprezentanţii ACL Arad.

Primarul oraşului spune că votul nu va mai fi întrerupt, chiar dacă nu se reia alimentarea cu electricitate. Prezenţa la vot în judeţul Arad a fost, până la ora 16.00, de 40,65%.Tot până la ora 17.00, s-au dat sancţiuni pentru 32 de contravenţii, respectiv nouă avertismente scrise şi amenzi în valoare de 14.100 de lei.

Într-unul dintre cazuri sesizate, poliţiştii bucureşteni efectuează cercetări pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale faţă de preşedintele unei secţii de votare din sectorul 2. Acesta nu i-a permis să voteze unui alegător car are domiciliul în Târgovişte, dar reşedinţa în Sectorul 1, îndrumându-l către secţia de votare de la adresa de reşedinţă, a spus Dajbog.

În judeţul Timiş, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru furt pe numele unui student care, după ce a votat, a luat de pe masa comisiei un buletin de vot neştampilat şi a părăsit secţia de votare. Tânărul a fost oprit de către forţele de ordine, iar buletinul de vot a fost recuperat.

Un alt dosar penal a fost deschis în judeţul Neamţ, într-un caz de completare în fals a unor cereri pentru urna specială. De asemenea, poliţiştii din Giurgiu fac cercetări după ce o persoană a reclamat că a fost agresată de un cetăţean în momentul în care ar fi vrut să sesizeze o încălcare a legislaţiei electorale.

În judeţul Vaslui, un bărbat din comuna Micleşti a fost sancţionat contravenţional de către jandarmi cu amendă de 300 de lei, după ce a făcut scandal într-o secţie de votare din localitate. În Dolj, o femeie a fost, şi ea, sancţionată contravenţional cu 1.500 lei, pentru că a sfătuit un bărbat în vârstă de 76 de ani să voteze cu un anumit candidat.

Potrivit MAI, referitor la sesizările privind cazurile de turism electoral, Poliţia verifică fiecare situaţie în parte, pentru a stabili cu certitudine dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. „Precizez că Poliţia Română a organizat astăzi (duminică – n.r.) 513 de filtre în întreaga ţară, pentru a verifica legalitatea efectuării transportului public de persoane”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.