Medicamente noi pe lista compensatelor

Contractele cost-volum vor introduce pe listele de medicamente compensate și gratuite alte 40 de molecule noi care vor trata cancere și hepatite, a anunțat luni, la o dezbatere, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Marius Savu (ANMDM), potrivit Agerpres.

Prin contractele cost-volum, producătorii de medicamente vor plăti taxă clawback în funcție de câte produse vor vinde dintre cele pe care le au pe lista de medicamente compensate și gratuite.

Potrivit lui Marius Savu, finanțarea ar putea fi obținută prin scoaterea de pe liste a unor medicamente sau reducerea procentului de compensare la 20 la sută pentru medicamente adjuvante, cum ar fi antiinflamatoarele și vasodilatatoarele.

Savu a spus că prin această reducere a compensării la 20 la sută se estimează o economie de 50-80 de milioane de euro.

„Numărul de pacienți care vor beneficia de aceste medicamente va fi determinat de comisiile de specialitate. Ne dorim ca toți pacienți care au nevoie de aceste tratamente să beneficieze de ele și să nu existe listă de așteptare. Dacă discutăm de cancerul de prostată, discutăm de zeci de pacienți. Dacă discutăm de melanom malign, discutăm de până într-o sută de pacienți. Dacă discutăm de hepatite, discutăm de mii de pacienți. Negocierile ar putea începe de mâine, dacă marți se publică ordinul comun al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS în Monitorul Oficial. Nu va mai fi o listă actualizată, va fi o listă în permanentă evoluție. (…) CNAS și comisiile de specialitatea vor monitoriza dosarul pacientului ca să fie sigure că acele medicamente au ajuns la pacienții care chiar au nevoie de ele”, a explicat Savu.

Referindu-se la contractele cost-volum, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a subliniat că acestea înseamnă o economie de bani pentru a ține pe tratament mai mulți pacienți.”Scopul este de a negocia cu producătorul să obținem un preș cât mai convenabil, cât mai suportabil în așa fel încât să fie ținuți pe tratament mai mulți pacienți. Negocierile pentru acordurile cost-volum vor începe cât mai devreme, depinde și de companii cum își rezolvă problemele. Prioritate vor avea pacienții care nu au o altă variantă de tratament decât aceea a medicamentului care intră în cost-volum. Comisia de specialitate stabilește numărul de pacienți. Comisia va trebui să spună dacă acel pacient are și un alt tratament”, a adăugat Ciurchea.

El a precizat că taxa clawback nu va crește și „probabil” că nici nu se va diminua.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.