Număr record de vizitatori la Gaudeamus
Trofeele Gaudeamus 2014 pentru edituri au fost câştigate de Humanitas (locul I), Rao (locul al II-lea) şi Polirom (locul al III-lea), iar cea mai râvnită carte a târgului, decisă prin votul publicului, a fost volumul autobiografic „Pas cu Pas”, de Klaus Iohannis, apărut la Curtea Veche.
Într-o ceremonie care a avut loc duminică, când s-a încheiat şi cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, a fost acordat şi premiul de excelenţă, în valoare de 10.000 de lei, oferit de Radio România editurii Trei, pentru pentru succesul construirii unui program editorial în jurul psihologiei şi psihanalizei, extins apoi, prin alte titluri şi prin cărţile publicate de Pandora M, editură afiliată, către literatură şi către alte domenii, cu vocaţie „generalistă”, informează organizatorii într-un comunicat remis Mediafax.
Trofeele presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ul HotNews.ro, respectiv agenţia naţională de presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România, frecvent indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu pot intra în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.
De asemenea, premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care instituţia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus, iar premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română, le-a fost acordat la această ediţie lui Virgil Stanciu, pentru traducerea din limba engleză a romanului „Preaiubita”, de Tony Morrison (Editura Art), şi Letiţiei Ilea, pentru traducerea în limba franceză a volumului de versuri „Melci aborigeni/ Escargots aborigènes”, de Ioan Pintea (Editura Charmides).
În mod excepţional la această ediţie, Radio România a acordat un premiu de excelenţă pentru traducere Antoanetei Ralian, cu prilejul traducerii cu numărul 120 – romanul „Portretul lui Dorian Gray”, de Oscar Wilde, publicat la editura Humanitas.
Ceremonia de premiere Gaudeamus a fost precedată de prezentarea Listei Goncourt – Alegerea Studenţilor Români, un eveniment organizat de Institutul Francez. Volumul câştigător, anunţat de Denisa Comănescu, preşedintele juriului, a fost „Meursault, contre-enquête”, de Kamel Daoud.
Invitatul de onoare al ediţiei din 2014 a Gaudeamus fost Federaţia Rusă, iar partener privilegiat a fost, şi în acest an, GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului Internaţional Gaudeamus 2014, a fost Benoît Rutten, preşedinte GADIF, delegat Valonia – Bruxelles în România.