Expoziția ”Brâncoveanu 300”, la Berlin

Pe 27 noiembrie 2014 va fi vernisată, în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin, expoziţia formata din 40 de planşe Brâncoveanu 300 – Tradiţia continuă, destinată marcării tricentenarului Constantin Brâncoveanu.

 Expoziţia va fi însoţită de un referat susţinut de către prof. dr. arh. Augustin Ioan, din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Cu aceeaşi ocazie va avea loc proiecţia filmului documentar Sub aripa lui Constantin Brâncoveanu – Ctitoria Hurezi„, produs de TVR +, în regia lui Cristian Amza.

Cele trei programe au drept numitor comun personalitatea şi moştenirea artistică a domnitorului român şi sunt organizate de către ICR Berlin, în colaborare cu Ambasada României în Germania, conceptul expoziţiei aparţinând Uniunii Arhitecţilor din România.

Constantin Brâncoveanu a fost Domn al Ţării Româneşti între 1688 şi 1714. Domnia sa a intrat în istoria românilor drept una de pace îndelungată, de înflorire vieţii culturale şi spirituale şi a artelor, îndeosebi a arhitecturii bisericeşti. Stilul arhitectural care-i poartă numele reprezintă o sinteză a elementelor italian-veneţiene cu cele orientale. În urma sa a rămas un mare număr de ctitorii religioase. Mânăstirea Hurezi, ctitorită în vremea sa, aparţine Patrimoniului UNESCO. În anul 2014 s-au împlinit 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu, dimpreună cu patru dintre fiii săi. Pentru felul în care au acceptat martiriul, refuzând să se lepede de credinţa creştină, Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat, sub numele de Sfinţii Mucenici Brâncoveni.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.