Forţele speciale ruse, mobilizate la Ambasada Moldovei de la Moscova
Forţele speciale ruse au fost mobilizate duminică în apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publică, în condiţiile în care numeroşi cetăţeni moldoveni stau la coadă pentru a putea vota în cadrul scrutinului legislativ. Secţiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineaţă, peste trei milioane de cetăţeni fiind aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputaţi, într-un scrutin crucial care va decide dacă ţara continuă pe calea europeană sau se apropie de Rusia.
Observatorii naţionali la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au anunţat o serie de nereguli în desfăşurarea procesului electoral, în timp ce misiunea internaţională de monitorizare a OSCE a precizat că scrutinul se desfăşoară fără probleme, relatează agenţia de presă IPN în pagina electronică.
Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare. Pavel Postica, preşedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a informat, într-o conferinţă de presă, că la o secţie de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficienţe la sigilarea urnelor. În unele secţii, mai mulţi alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secţii au fost constatate cazuri când, venind să voteze, alegătorii au constatat că cineva deja a votat în locul lor.
La secţia de votare din satul Sănătăuca, raionul Floreşti, unde pot vota şi cetăţenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autorităţile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistraţi 150 de cetăţeni din regiunea transnistreană, listele s-au terminat şi a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca.
Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate când pe fişa de însoţire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ştampila „Alegeri 30.11.2014”, care confirmă că titularul acestuia a votat. Şeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislaţiei prin fotografierea şi postarea pe Internet a buletinului de vot cu ştampila „Votat” aplicată, iar acest lucru este ilegal.
S-au depistat de asemenea patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare şi microbuze la secţiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administraţia de la Tiraspol a verificat minuţios cetăţenii din stânga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.
Anterior, reprezentantul Promo-LEX anunţase că 26 de secţii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o întârziere de până la 55 de minute, în timp ce o secţie din Chişinău s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociaţia are câte un observator în majoritatea secţiilor de votare.
Potrivit rapoartelor observatorilor, în unele secţii de votare iluminatul a fost slab, iar în două secţii nu există seif. De asemenea, în unele secţii lipseau agentul termic şi energia electrică.
Referitor la registrul electronic, Pavel Postică a spus că au fost întâlnite deficienţe tehnice imediat după deschiderea urnelor. De asemenea, în unele secţii de votare s-au creat cozi.
Pe de altă parte, potrivit observatorilor internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la primele ore ale dimineţii, alegerile s-au desfăşurat normal, fără probleme sau încălcări semnificative. „Am vizitat mai multe secţii de votare, era o atmosferă normală şi am fost foarte bine primiţi”, a declarat Arta Dade, şefa Delegaţiei de Observatori a Adunării Parlamentare a OSCE.
„Totul este în regulă, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situaţie mai rea”, a confirmat şi liderul misiunii de observare de scurtă durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat că misiunea pe care o conduce se află în ţară pentru două zile şi a avut mai multe întâlniri cu politicieni şi ONG-uri, iar luni va organiza o conferinţă de presă în care se vor anunţa rezultatele prealabile ale monitorizării şi evaluării scrutinului.