Medicii ar putea lucra concomitent și în spitalele de stat și în cele private
Senatorii au aprobat, miercuri, modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul admiterii posibilității ca medicii manageri de spitale să poată să-și exercite profesia și în alte unități sanitare de stat sau private.
Inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamentari PSD și UNPR vizează, în principal, abrogarea literei a) a alineatului (1) din articolul 180 al legii amintite, potrivit căreia funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu „exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică”.
În expunerea de motive a propunerii de lege, inițiatorii afirmă că interdicția stipulată în articolul 180, alin.1, litera a) este „nejustificat de excesivă, punând medicii în imposibilitatea de a-și practica, măcar part-time, meseria și de a-și menține nivelul profesional-practic pentru eventualitatea, de altfel probabilă, a revenirii, după un timp, la profesia de bază”.
Inițiatorii adaugă faptul că, la adoptarea Legii nr. 194/2013 care a modificat Legea privind reforma în domeniul sănătății, „menținerea aceluiași regim de incompatibilități pentru medicii-manageri a fost o greșeală cu efecte nedorite în sistemul de sănătate”.
„Medicii care îndeplinesc activitatea de manager de spital și care sunt într-un număr foarte scăzut nu fac parte din categoria funcționarilor publici obișnuiți, nici a demnitarilor sau a autorităților publice alese la nivelul local, județean sau central. De regulă, medicul care ocupă și funcția de manager a fost selectat din rândul medicilor specialiști, cu vechime și apreciați pentru rezultatele deosebite. În multe cazuri medicul manager nu dispune, în mod obiectiv, de suficient timp și dotări corespunzătoare, în cadrul programului de lucru și al spitalului pe care îl conduce, pentru a rezolva operativ și în mod profesionist toate cazurile medicale care i se adresează. În această situație este corect și necesar să aibă posibilitatea de a-și exercita profesia și într-o altă unitate sanitară, de stat sau privată”, argumentează inițiatorii.
Raportul de admitere cu amendamente propus de Comisia pentru sănătate a Senatului a fost aprobat de plen cu 65 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă și trei abțineri, în timp ce propunerea de lege a fost adoptată cu 64 de voturi pentru, 26 de voturi împotrivă și trei abțineri.
Legea are caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.