Solomon, eliberat condiționat, vrea să se înscrie în Partidul Proștilor
Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, încarcerat la Penitenciarul Pelendava după ce fusese condamnat în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, a fost eliberat condiţionat, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Dolj.
Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a spus, miercuri seară, la ieşirea din Penitenciarul Pelendava, că nu ştie ce rău a făcut oraşului, însă ştie că a făcut ”mult rău” familiei sale, susţinând că dacă ar fi să mai ia o hotărâre s-ar înscrie în Partidul Proştilor, ”că doar ei pot fi fericiţi”, informeayă Mediafax.
Antonie Solomon a fost aşteptat, la ieşirea din Penitenciarul Pelendava, de către fiul său Iulian. Fostul primar al Craiovei a declarat jurnaliştilor că merge acasă, la nepotul său, şi că ”ultima lună a fost groaznică”.”Aşteptarea asta te macină, o mie de întrebări, n-am găsit răspunsuri. Până la urmă, nu ştiu ce rău am făcut oraşului, ştiu că am făcut mult rău familiei mele, am pus oraşul mai sus de familia mea, Dumnezeu m-a trimis în acest purgatoriu. Acum invers – familia se ridică, primăria oraşului se coboară, ca la fântâna cu două ciuturi. Dacă aş putea să strig din toţi rărunchii mei: «Mamă, mai naşte-mă o dată, că viaţa asta în politică nu mi-a priit!» Dacă ar fi să mai iau o hotărâre, m-aş înscrie în Partidul Proştilor, fiindcă numai proştii sunt fericiţi pe lumea asta”, a spus Solomon.
De asemenea, el a afirmat că iubeşte Craiova, pentru că a pus o parte din inima sa în gropile din acest oraş, în oamenii pe care i-a readus ”la plimbări în centru, în parcuri adică”.
Întrebat dacă va mai reintra vreodată în politică, fostul primar a răspuns: ”Doar Partidul Proştilor, că doar ei pot fi fericiţi, acum mă duc la nepotul meu, dar o să mai stau de vorbă cu voi de mâine, că simt nevoia să mă mai descarc sufleteşte”.
El a mai spus că în închisoare a scris două cărţi – ”Un scorpion în lumea viperelor” şi ”Primăria – dragostea şi pacostea vieţii mele”.”«Un scorpion în lumea viperelor» – mult adevăr şi în acelaşi timp mult curaj şi multă prostie, «Primăria – dragostea şi pacostea vieţii mele», mai mult pacostea vieţii mele a fost. Acum o să scriu o carte cu amintiri, fiindcă am ce povesti – «Ce rău v-am făcut?» Să mă provoace un scriitor de temut şi best-seller fac”, a afirmat Solomon.
El a mai declarat că a fost foarte greu în închisoare, adăugând: ”Nu ştiu cum e raiul, dar am văzut cum e iadul”.”Să nu credeţi cine ştie ce, am fost respectat, poate mai respectat ca în primărie, şi de deţinuţi, şi de cadrele de aici! Dar totuşi, eşti îngrădit, nu te poţi mişca decât până aici, până aici, dar astea sunt regulile, le respecţi, că eşti deţinut, nu mai eşti primarul Craiovei sau ce altă persoană publică aplaudată. Acum aplauzele au dispărut din inima mea, au răma doar ale familiei şi la câţiva prieteni”, a mai spus Antonie Solomon.
Fostul primar le-a transmis sănătate şi putere de muncă tuturor funcţionarilor din Primăria Craiova.
La Penitenciarul Pelendava, Solomon a stat într-o cameră de opt persoane, printre acestea aflându-se şi deputatul doljean Nicolae Vasilescu.”Erau opt ore de somn, în rest, stăteam la club, am dat peste 600 de titluri la aproape 150-160 de oameni. M-am implicat în concursuri, le-am mai descreţit frunţile, le-am explicat de Caragiale, Sorescu, 1 Decembrie. Eu am citit Sorescu, am avut trei volume de publicistică şi teatru. Sunt sorescian, este universul meu de la ţară şi am mai citit ziare. Nu mai vreau să văd televizor – aceleaşi ştiri de dimineaţa şi până seara şi din când în când un breaking news că un cal a căzut în fântână”, a spus Solomon.
Antonie Solomon a mai spus că dacă ar putea, ar ieşi la pensie acum, la 59 de ani, pentru că s-a săturat de o viaţă de muncă.
Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Pelendava, după ce magistraţii Tribunalului Dolj au respins, miercuri, recursul formulat de procurorii DNA la cererea de eliberare condiţionată formulată de acesta şi au menţinut decizia dată de Judecătoria Craiova, în luna noiembrie, care admisese solicitarea de eliberare condiţionată a lui Solomon. Decizia Tribuanlului Dolj este definitivă.
Cererea de eliberare condiţionată a lui Antonie Solomon a fost înregistrată, în 5 noiembrie, la Judecătoria Craiova, care, în 13 noiembrie, a admis solicitarea, însă procurorii anticorupţie au contestat decizia. În septembrie 2013, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, potrivit unei decizii a instanţei supreme.
În acelaşi caz, omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare. Antonie Solomon era acuzat că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.
Procesul a început la Tribunalul Argeş, iar apoi a fost strămutat la Tribunalul Galaţi, în iulie 2010, şi a ajuns la instanţa supremă în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator. În noiembrie 2013, Senatul a constatat încetarea mandatului de senator a lui Antonie Solomon, începând din 20 septembrie, când a fost condamnat la închisoare.
Antonie Solomon a fost primar al Craiovei între 2004 şi 2012. În 2004, el a fost ales primar din partea PSD, iar la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL şi a obţinut al doilea mandat. În anul 2010, Solomon a fost arestat preventiv mai multe luni în dosarul de corupţie în care a fost apoi condamnat, în această perioadă el fiind suspendat din funcţia de primar. La eliberarea din arest, Slomon şi-a reluat funcţia de edil al Craiovei.