Parisul devine capitala mondială a luptei împotriva terorismului
Parisul devine capitala mondială a luptei împotriva terorismului duminică, printr-o reuniune internaţională şi un marş republican la care participă peste un milion de persoane, între care zeci de lideri străini, după atentatele comise de trei jihadişti şi soldate cu 17 morţi. Mii de oameni s-au adunat deja duminică la Paris. Francois Hollande a primit la Elysee numeroşi lideri străini, printre care şi preşedinrele Românieei, Klaus Iohannis.
Sute de mii de persoane, scandând „Charlie! Charlie!”, participă duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi „capitala mondială” împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ, relatează AFP.
Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa planetară, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.
Aplaudaţi de mulţime la sosirea lor la marş, responsabilii străini, care au defilat alături de preşedintele francez, au ţinut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul.”Parisul este astăzi capitala lumii”, a proclamat Hollande cu puţin înainte de a se alătura manifestanţilor.
Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, se îndrepta spre Piaţa Naţiunii. Peste 5.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetişti postaţi pe acoperişurile clădirilor aflate pe traseu.”Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt poliţist”, este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri: 12 morţi, dintre care şapte jurnalişti şi doi poliţişti, miercuri, în atentatul de la revista satirică Charlie Hebdo din Paris, o poliţistă ucisă joi la Montrouge şi patru persoane ucise vineri în luarea de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris.
Cei trei atacatori francezi, care afirmau că fac parte din Al-Qaida şi din gruparea Stat Islamic, au fost ucişi vineri de forţele franceze în asalturi simultane.
Marşul este „un adevărat semn al forţei Franţei: Franţa este puternică, este unită împotriva tuturor acestor persoane” care au comis atentate, a afirmat Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani.
Pe lângă mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestaţii se desfăşurau duminică după-amiază în alte oraşe franceze, la care participau peste 600.000 de persoane.
Între 150.000 şi 200.000 de manifestanţi erau la Lyon, cel puţin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), peste 60.000 la Rennes (vest) sau Marsilia (sud-est) şi alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne (centru) sau la Perpignan (sud).
Alte manifestaţii se desfăşurau în numeroase capitale din Europa şi America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, în semn de solidaritate cu Franţa îndoliată.
Preşedintele francez Francois Hollande, împreună cu numeroşi lideri străini, între care şi preşedintele român Klaus Iohannis, participă la marşul din Paris în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziuni.
Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul israelian Benjamin Netanyahu se află în faţa mulţimii de lideri străini care au sosit la Paris pentru a participa la marşul împotriva terorismului.
Alături de ei se află şi premierul britanic David Cameron, premierul spaniol, Mariano Rajoy, premierul turc Ahmet Davutoglu, premierul ungar Viktor Orban, dar şi preşedintele român Klaus Iohannis. De asemenea, sunt prezenţi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul italian Matteo Renzi şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.