Dan Cristian Popescu, un deputat aflat în slujba cetățenilor din sectorul 2!
Deputatul Dan Cristian Popescu este unul dintre cei mai credibili parlamentari din sectorul 2. Nu o spun eu, ci sutele de oameni care îi trec pragul cabinetului său parlamentar. Cu un cabinet parlamentar extrem de eficient, care a rezolvat numeroase probleme cu care se confruntă locuitorii sectorului administrat în mod pe cât de jalnic, pe atât de discreționar, de eternul primar Onțanu, cu o Fundație care s-a pliat imediat pe interesele acelorași locuitori, Dan Cristian Popescu reprezintă o veritabilă amenințare pentru domnia abuzivă a primarului Onțanu. Primarul care consideră de prea multe mandate și ani că poate sfida nonșalant alegătorii din sectorul 2.
Scăpat în urma unor sfori politice trase de șefii săi politici, chiar în precampania alegerilor locale din vara lui 2012, de incomodul candidat la primăria sectorului 2, Dan Cristian Popescu, Onțanu nu mai are nicio scăpare la alegerile din 2016. Ziua scadenței se apropie cu pași repezi pentru acesta!
Cred ca și locuitor al sectorului 2 că a venit momentul unei schimbări radicale la conducerea unei Primării anchilozată de corupție și interese politice. Dan Cristian Popescu reprezintă o soluție reală. Puterea stă, însă, în mâinile locuitorilor din sectorul 2!
Domnule Dan Cristian Popescu vă aflați la jumătatea primului mandat de deputat, în condițiile în care în decembrie s-au împlinit doi ani de când ați depus jurământul în Camera Deputaților. Cum caracterizați această perioadă extrem de tensionată din punct de vedere politic?
În decembrie s-au împlinit, este corect, doi ani de când, cu sprijinul și încrederea alegătorilor din sectorul 2, am devenit deputat în Parlamentul României. Au fost doi ani tumultoși pentru politica românească.
Politicienii nu s-au ocupat, așa cum era firesc, de consolidarea economiei țării după perioada de criză ci au pierdut timpul cu dispute politice inutile, atacuri la persoană și circ televizat. S-au înființat și s-au desființat partide, politicieni din prima linie au fost condamnați definitiv la închisoare sau sunt cercetați și își așteaptă sentințele, au fost remaniați miniștri și s-au făcut rectificări bugetare neprofesioniste. Astfel de evenimente au fost constant în atenția publică. În tot acest timp, de agenda cetățeanului nu s-a vorbit.
S-au mărit în schimb taxe și impozite, ba chiar s-au introdus unele noi și s-au dat pomeni electorale cu duiumul, despre care nu știm exact cum vor fi acoperite din buget. În tot acest amalgam de evenimente, în 2014 s-a întâmplat, din punct de vedere politic, un lucru extrem de necesar, pe care eu unul l-am susținut și promovat în ultimii ani: s-a făcut primul pas pentru unitatea dreptei.
Vara anului trecut, domnii Blaga, Antonescu, Iohannis și Ungureanu au lăsat orgoliile deoparte și și-au dat mâna pentru a pune bazele unui mare partid de dreapta – noul Partid Național Liberal.
Primul semnal pozitiv pe care l-a dat această nouă construcție politică și care arată într-adevăr schimbarea modului de a face politică, a fost desemnarea domnului Klaus Iohannis drept candidat la alegerile prezidențiale. Un candidat onest, integru, capabil, proeuropean și prooccidental. Un candidat opus modelului de politician de succes din România ultimilor 25 de ani, care a fost, de altfel, votat, pentru funcția supremă în stat, de peste șase milioane de români. Personal, l-am susțin pe domnul Iohannis pentru că face altfel de politică, o politică a faptelor, nu a vorbelor, o politică pentru cetățeni și nu pentru membrii de partid. Klaus Iohannis a promovat cultura, decența, bunul simț, politica lucrului bine făcut, respectul politicianului față de cetățean și față de el însuși.
A reușit să facă din Sibiu singurul oraș din România în care nu există șomaj, a reușit să facă o comunitate să trăiască decent, într-un mediu stabil, a reușit să transforme înfățișarea unui oraș și să demonstreze că se poate și în România. Și a reușit toate astea prin forțe proprii, formându-și o echipă mică și competentă, fără un aparat de partid în spate. Nu am avut niciun dubiu că va ajunge președinte și va reuși să obțină sprijinul unei majorități în Parlament care să propună o echipă guvernamentală capabilă să pună în aplicare viziunea sa pentru România. Este nevoie doar ca un președinte să aibă voința necesară să strângă profesioniști laolaltă, să le asculte proiectele, să îi promoveze și să le asigure independența necesară pentru a-și pune planurile în aplicare. Prin alegerea domniei sale ca președinte am intrat într-o nouă epocă. În ceea ce mă privește, voi rămâne alături de locuitorii sectorului 2. Alături de o nouă echipă, mai numeroasă și mai bine organizată, alături de doamna senator Anca Boagiu, copreședinte ACL sector 2, voi lupta împotriva nedreptăților și ilegalităților care se întâmplă în sector.
Audiențele mele vor avea loc în continuare la sediul cabinetului parlamentar din Șoseaua Iancului, nr. 110, iar Fundația „Dan Cristian Popescu” va desfășura și în anii următori proiecte benefice și utile comunității. Problemele locuitorilor din sectorul 2 rămân o prioritate pentru mine și sursa tuturor proiectelor mele legislative. Voi face, și în următorii doi ani pe care îi mai am din mandatul de deputat, propuneri de legi în folosul locuitorilor din sectorul 2 și nu numai, care să îi ajute și să le ușureze viața.
Cum vă vedeți viitorul în politică?
Când eram în organizaţia de elevi, la această întrebare răspunsul meu era: ministru, prim – ministru şi preşedinte al României. Acum, nu mai văd lucrurile atât de simplist. Am început prin a fi deputat. Pentru 2016, intenționez să candidez la primăria sectorului 2.
Vreau să dau un exemplu de administrație bună, aşa cum se întâmplă în Sibiu, într-o măsură. Dacă niște lucruri bune se întâmplă într-o arie mică, asta reprezintă, pe de o parte, un exemplu palpabil, iar pe de altă parte, se creează un efect de competiţie. Alţi administratori, chiar dacă nu ar avea intenţia să facă ceva, ar fi cumva obligaţi.
Aveți, potrivit multor locuitori din sectorul 2, unul dintre cele mai eficiente cabinete parlamentare, unde ușa este, practic, deschisă tuturor celor care au nevoie de sprijinul dvs. Cunosc aleși care nu au trecut de luni bune pe la cabinetul parlamentar…
Din punctul meu de vedere, cetățeanul trebuie să reprezinte o prioritate absolută pentru fiecare parlamentar.
De exemplu, din luna ianuarie a anului 2014 și până în prezent, la biroul parlamentar s-au ținut 320 de audiențe, dintre care 132 audiențe juridice, și au fost înaintate 41 de adrese către instituțiile statului pentru apărarea intereselor celor nedreptățiți.
Le mulțumesc tuturor cetățenilor care au avut suficientă încredere în mine și în echipa mea încât să vină să ne împărtășească problemele lor și mă bucur că am reușit să le fim de ajutor!
Cum stați, domnule deputat Popescu, la capitolul inițiative legislative și inițiative locale?
Cred că iniţiativa referitoare la clădirile care sunt nesigure din punct de vedere seismic este cea mai importantă dintre proiectele inițiate de mine. Am propus îmbunătăţiri la actuala lege, în sensul grăbirii procesului de reabilitare seismică, cu măsuri care merg până la exproprierea unei persoane care blochează, din rea voinţă, reabilitarea. Oamenii nu știu faptul cǎ banii alocaţi de la buget, care nu sunt mulţi ce-i drept, nu se cheltuiesc integral, în nici un an.Propunerea mea este să dăm anumite termene, după care celor care se opun reabilitării li se oferă o altă locuinţă sau sunt despăgubiţi. Legea poate să meargă până la răspunderea penală, de exemplu, pentru cei care au bussines-uri într-o astfel de clădire. Ele reprezintă capcane. Omul intră, de bună credinţă, pentru că bussinesul respectiv are avizul de funcţionare şi nu se gândeşte că viaţa i-ar putea fi pusă în pericol.
Proiectul este în Parlament, am propus chiar şi Guvernului să dea ordonanţă de urgenţă în acest sens. Am avut drept exemplu o lege din Statele Unite, care spune că, dacă mergi în maşină cu un copil sub cinci ani şi el nu este într-un scaun special, ţi se face dosar penal pentru tentativă de omor. Aşa m-am gândit şi eu. Chiar dacă nu vine nici un cutremur, dacă tu mă chemi într-o clădire unde sunt în pericol, atunci trebuie să răspunzi în faţa legii.
De altfel, am propus reglementarea lucrărilor de intervenţie pentru izolarea termică a tuturor blocurilor de locuinţe din România, indiferent de anul elaborării proiectului pentru construcţie. Motivele sunt simple: creşterea nivelului de confort și scăderea facturilor cetăţenilor, reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuinţe, susţinerea operatorilor economici din domeniul construcţiilor și reducerea decalajelor dintre blocurile de locuinţe de dinainte de 1950 şi cele din perioada 1950-1990. Fiind o propunere de utilitate publică, aceasta a fost aprobată de comisiile competente din Senat, iar ulterior a fost votată în plenul Senatului cu 93 de voturi favorabile și o singură abținere.
În calitate de parlamentar, consider că avem nevoie de introducerea unor măsuri care să asigure transparenţa şi obiectivitatea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice și accesul la informaţie al cetățeanului. Lucrez în prezent la o inițiativă legislativă care să permită accesul persoanelor fizice interesate să participe la procesul de verificare și de evaluare a ofertelor, în cadrul achiziţiilor publice ce au ca obiect contractul de lucrări, dar şi contractul de concesiune de lucrări publice. Concret, propun ca un cetățean domiciliat în locul de execuţie al lucrării, dacă își dorește, să poată asista şi formula puncte de vedere cu valoare de recomandare în cadrul procedurii de atribuire, dar şi pe durata executării lucrării.
Spre exemplu, la solicitarea locatarilor din blocurile T3C și 29 din strada Petre Antonescu, sectorul 2, am avut o întâlnire pentru a găsi împreună soluții la probleme precum lipsa spațiilor de joacă pentru copii, restrângerea spațiilor verzi și a locurilor de parcare. Propunerea mea a fost introducerea de sensuri unice pe străzile secundare ale zonei. Această măsură ar asigura fluența traficului și degajarea trotuarelor, prin realizarea de locuri de parcare, având în vedere că s-ar putea parca pe ambele laturi ale străzii, fără ca circulația rutieră să fie obstrucționată.
O altă problemă discutată a fost salubrizarea. Lucrările de salubrizare trebuie să aibă loc, atât în fața, cât și în spatele blocurilor. În prezent se curăță doar aleile și străzile circulate, în timp ce în zonele de după blocuri găsim munți de gunoaie. Voi sesiza autoritatea publică locală și îi voi aduce la cunoștință propunerile mele, pentru a răspunde într-un mod cât mai eficient și concret necesităților locuitorilor din sectorul 2.
De asemenea, chiar luna trecută, pe 18 decembrie, a avut loc la Palatul Parlamentului, la inițiativa mea, o primă dezbatere legată de două proiecte legislative. Aceste proiecte inițiate de mine vizează predarea istoriei totalitarismului (de tip fascist și comunist) din România, ca parte a discipline. Istoria românilor, și înființarea unui Muzeu al Totalitarismului din România, la Fortul 13 Jilava. La dezbatere au participat foști deținuți politici, membri ai societății civile, reprezentanți ai Ministerului Culturii, Academiei Române și ai altor instituții publice.
Fundația „Dan Cristian Popescu” este, de asemenea, extrem de cunoscută în sectorul 2. Veți intensifica activitatea acesteia?
Înfiinţată în 2011, Fundaţia Dan Cristian Popescu are ca principal obiectiv încurajarea educației pe tot parcursul vieții – „long life learning”. Promovăm metode de educaţie non-formală și oferim celor interesaţi de propria evoluţie şi dezvoltare personală şansa de a participa gratuit la cursuri, workshop-uri, ateliere şi evenimente cultural-educative.
Vom continua și pe viitor proiectul început cu trei ani în urmă. Pentru anul care urmează fundația pregătește noi sesiuni de dezvoltare personală și diferite cursuri utile atât tinerilor cât și celor vârstnici.
Un interviu realizat de Iulian Badea