Administrarea de antibiotice: avantaje şi dezavantaje!

Peste 34% dintre pacienţii români care urmează un tratament cu antibiotice uită să ia cel puţin o doză pe parcursul terapiei, doar 32,6% respectă cu stricteţe intervalul de administrare a dozelor, iar după trei zile mai mult de jumătate renunţă sau nu mai respectă tratamentul, potrivit unui producător de medicamente, citat de Mediafax.

„Aceste două greşeli sunt cel mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor la care se adaugă şi faptul că după 3 zile de administrare, doar 44% dintre pacienţi mai respectă tratamentul prescris. Restul ori renunţă complet la medicaţie, ori nu mai respectă intervalul de administrare. Conform statisticilor, în medie, fiecare român a urmat în ultimele 12 luni un tratament cu antibiotice”, arată producătorul de medicamente. De ce este atât de importantă administrarea ca la carte, sau, mai bine spus, ca la reţetă a antibioticelor?

Pentru că luarea lor incorectă duce la apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice, iar afecţiunea poate dura mult mai mult sau pot apărea complicaţii serioase, fiind necesar un tratament mult mai lung şi adesea mult mai costisitor. În unele cazuri grave bacteriile rezistente la antibiotice pot duce chiar la decesul pacientului, explică specialiştii. Toate datele de care vă vorbesc au fost făcute publice pe 18 noiembrie, ziua când la nivel european se atrage atenţia asupra consumului de antibiotice şi utilizarea corectă a acestora. Semn că problema este cât se poate de serioasă.

Aşadar, recapitulăm: antibioticele se iau câte zile şi în ce cantitate ne-a recomandat medicul, iar reţeta nu se împarte cu prietenii. Ştiu nenumărate persoane care s-au supărat peste măsură când farmaciştii au anunţat că nu mai pot vinde antibiotice fără prescripţii medicale.

Dincolo de modul haotic în care ne administrăm deseori antibioticele rămâne şi controversa utilizării lor în fermele de animale. În special în Statele Unite sunt de notorietate cazurile triste ale copiilor care au murit după ce au consumat produse cu salmonela sau alte bacterii devenite rezistente de la antibioticele folosite excesiv la creşterea animalelor pe care, mai apoi, ajungem să le consumăm.

O cercetare publicată recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences din Statele Unite admite că antibioticele provoacă propagarea agresivă a infecţiilor cu salmonela în rândul animalelor. Studiul notează, de asemenea, că această situaţie duce la „creşterea riscurilor nebănuite privind fermele unde aceste medicamente sunt folosite intensiv pentru susţinerea creşterii rapide a animalelor”.

Cazurile de decese ori îmbolnăviri grave au declanşat dezbateri aprinse în SUA, iar etichetele care anunţă că o carne a fost crescută fără antibiotice sunt la mare căutare în hipermarketuri. N-ar fi rău să vă preocupe şi acest lucru atunci când vă alegeţi produsele, la cumpărături. Există şi în România firme care anunţă pe ambalaje că nu cresc animalele cu antibiotice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.