Trebuie să gândim pozitiv
Cu un număr crescând de dovezi care atestă că antrenamentul minţii poate avea efecte pozitive asupra sănătăţii, cercetătorii au vrut să înţeleagă cum astfel de tehnici influenţează practic corpul. Un nou studiu realizat în America, Spania şi Franţa, publicat în Jurnalul de Psihoneuroendocrinologie, aduce în prim plan dovada faptului că există o schimbare la nivel molecular după o perioadă de practică intensivă de tip meditativ.
Studiul s-a bazat pe analiza comportamentului, dar şi a schimbărilor la nivel celular după o zi de practică mentală într-un grup de oameni obişnuiţi cu meditaţia, în comparaţie cu un grup de oameni care au realizat alte activităţi în linişte, exceptând meditaţia. După 8 ore de tehnici de antrenare a minţii, cei obişnuiţi cu meditaţia au avut diferite diferenţe moleculare şi genetice (inclusiv de reducere a nivelului genelor responsabile cu inflamaţia, ceea ce presupune o revenire mai rapidă a corpului după o perioadă stresantă).
Richard J. Davidson, fondatorul Centrului pentru investigarea sănătăţii mentale şi profesor de psihologie şi psihiatrie la Universitatea din Wisconsin a declarat: “Din câte ştim noi, acesta este primul studiu care demonstrează o legătură directă şi rapidă între modificări ale expresiei genelor şi practica de tip meditativ “, conform site-ului www.tunedbody.com “Cel mai interesant estă că schimbările au fost observate în genele care sunt ţinta medicamentelor anti inflamatoare şi analgezice”, spune pentru acelaşi site Perla Kaliman, cercetător la Institutul biomedical din Barcelona, unde au fost făcute analizele moleculare.
Plecând de la ideea că activitatea genetică se schimbă zilnic, Dr. Bruce Lipton susţine că activitatea genelor se modifică în funcţie de percepţie. Dacă ceea ce gândeşti se reflectă în schimburile de la nivel celular şi dacă sistemul nervos interpretează mediul înconjurător şi apoi controlează chimia sângelui, înseamnă că îţi poţi schimba literalmente soarta celulelor odată cu schimbarea gândurilor.
Cu alte cuvinte, înseamnă că mintea va modifica biologia şi comportamentul organismului în funcţie de ceea ce crezi. “ Dacă ţi se spune că vei muri în şase luni şi mintea ta crede această informaţie, cel mai probabil se va întâmpla asta. Este aşa zisul efect nocebo, efectul gândirii negative, opusul efectului placebo la care vindecarea este posibilă datorită gândurilor pozitive”, spune Dr. Bruce Lipton. Sunt, practic, trei părţi implicate în acest proces: acea parte din tine care spune că nu vrea să moară (mintea conştientă), peste care vine acea parte care crede că vei muri (pronosticul medical mediat de mintea subconştientă). Intervine reacţia chimică a organismului (mediată de schimburile moleculare de la nivelul creierului) care se asigură că organismul se va conforma cu gândul dominant ( neuroştiinţa a recunoscut că subconştientul ne controlează viaţa în procent de 95%).
Şi dacă te întrebi de ce nu gândul minţii conştiente – acela conform căruia nimeni nu ar vrea să moară – este cel decisiv, Dr. Lipton are un răspuns. El spune că subconştientul , cel care conţine credinţele noastre cele mai puternice, a fost programat. Şi, pentru că aici există multe “progrămele” din copilărie introduse adânc de părinţi sau societate, el deţine votul decisiv.
Însă, prin antrenarea intensivă a minţii de a gândi pozitiv, se pot schimba şterge programările din copilărie care sabotează mintea conştientă. Şi, astfel, gândirea pozitivă poate fi ce care îţi decide viitorul!