Putin a dat mâna cu Poroșenko, la summitul de la Minsk

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat mâna cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, cu ocazia începerii summitului de la Minsk, pe tema conflictului separatist din estul Ucrainei, relatează Russia Today.

La summitul din capitala Belarusului participă preşedinţii din Rusia, Franţa şi Ucraina, Vladimir Putin, Francois Hollande şi Petro Poroşenko, precum şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Înainte de începerea summitului, Francois Hollande şi Angela Merkel au avut o întrevedere informală cu Petro Poroşenko.

„Este una dintre ultimele şanse. Dacă nu vom ajunge la un acord de pace durabil, cunoaştem scenariul: acesta are un nume şi anume război”, a afirmat sâmbătă Francois Hollande, o declaraţie dramatică menită să sensibilizeze opinia publică, chiar să o pregătească pentru compromisurile inevitabile ale oricărui acord.

Negociatorii au elaborat un „document” comun de lucru, dar „există încă destule probleme care trebuie rezolvate”, recunoaşte o sursă diplomatică franceză, iar discuţiile se anunţă aprige. Dar în astfel de situaţii, importante sunt detaliile, de unde discreţia părţilor în privinţa discuţiilor concrete.

Cadrul general este în schimb clar, reluând în mare acordurile de la Minsk semnate în septembrie de fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus la Kiev şi liderii autoproclamatelor republici din Doneţk şi Lugansk. Acestea prevăd în special o încetare imediată a focului, instaurarea unei zone demilitarizate şi retragerea armamentului greu, retragerea „forţelor străine” – mai exact a militarilor ruşi -, controlul frontierei ruso-ucrainene şi un statut pentru zonele controlate de separatişti, totul cu menţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Noul plan se vrea mai precis şi mai constrângător. Acesta urmăreşte cu precădere să îl implice pe Vladimir Putin în implementarea sa, un risc având în vedere că propunerile trimise de Kremlin la începutul săptămânii trecute aveau în vedere recunoaşterea noilor cuceriri ale rebelilor, respectiv 500 de kilometri pătraţi din septembrie.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu cel puţin 5.350 de morţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.