Zeci de medicamente nu pot fi prescrise în lipsa documentației
Continuă bătaia de joc la adresa bolnavilor! Mai mult de jumătate dintre medicamentele de ultimă generaţie destinate celor care suferă de hepatită, HIV, diabet sau boli cardiovasculare nu pot fi prescrise de medici în lipsa documentaţiei. Culmea e că în comisiile care elaborează tratamentele, Ministerul Sănătăţii a desemnat medici aflaţi sub control judiciar sau chiar decedaţi, informează România TV.
„Este groaznic să te uiţi la propriul copil zâmbind şi să… este imposibil să nu-ţi treacă prin minte că este poate ultimul zâmbet pe care-l vezi, când te îmbrăţişează să nu te gândeşti că este ultima îmbrăţişare pe care o primeşti de la el, să nu te gândeşti că în momentul în care îţi cere o jucărie e posibil să fie… ultima dorinţă pe care i-o îndeplineşti. Mi-am privit copilul aproape murind”, spune Mirela Pârvu, mama unui pacient.
Şase ani şi-au strigat disperarea bolnavii din România până când autorităţile au inclus tratamente noi pe lista de medicamente compensate. În vara anului trecut, au introdus 17 medicamente. În toamnă, alte 23. Motiv de mândrie pentru politicieni.”Astăzi intră 23 de medicamente noi, deci inovative pentru 29 de indicaţii terapeutice. Şi pot să vă spun, noutatea este că astazi avem, practic intră, prin această HG, medicamentul nr. 1 pentru hepatita”, spune Nicolae Bănicioiu.
La trei luni şi jumătate de atunci însă, cele 23 de medicamente nu pot fi prescrise.
„Folosim medicamente care au fost lansate încă de vreo 14, 15 ani. Medicamentele noi ar îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului, ar reduce riscul acutizărilor şi al alterării statusului pacientului, ar reduce în final, mortalitatea”, spune Gilda Popescu, pneumolog Institutul de Pneumologie Marius Nasta.
S-a ajuns în această situaţie după ce aproape jumătate dintre medicii care făceau parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi-au dat demisia pentru că se aflau în conflict de interese. Adică exact oamenii care elaborează protocoalele terapeutice necesare prescrierii tratamentelor cu cele 23 medicamente. Acum, a fost publicată lista cu medicii care ar urma să îi înlocuiască pe cei care au şi-au dat demisia, dar apar erori de neimaginat. Unii doctori au decedat demult.
„Ministerul solicită sprijinul specialiştilor decedaţi. Mulţi dintre specialiştii noştri nu ştiau că sunt în aceste comisii. Nu avem niciun oncolog în comisia de oncologie. În acea comisie sunt chirurgi, radioterapeuţi. Sunt şi oameni în comisie care sunt în cercetare. Nu se poate, avem un minister mort.”, spune Cezar Irimia, preşedinte FABC .