Departament dedicat pacienţilor cu hemofilie, la Fundeni

Începând din luna februarie, pacienţii cu hemofilie beneficiază de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde vor putea fi  preluaţi de o echipă multidisciplinară conform recomandărilor europene.

„Intrăm în normalitate”, declară conf dr Carmen Orban, directorul Institutului Clinic Fundeni. „Practic, am reuşit să ne organizăm si să oferim pacienţilor şansa de a beneficia de un concept unitar de abordare a pacienţilor cu hemofilie: tratament şi monitorizare.

Echipa care se va ocupa de fiecare pacient în parte este formată din: specialist hematolog, fizioterapeut, psiholog, pediatru – dacă vorbim despre copii – şi orice altă specialitate este nevoie, în funcţie de situaţia fiecărui pacient în parte”, conchide conf. dr. Carmen Orban.

Departamentul este situat in clădirea pricipală a Institutului Clinic Fundeni, într-un spaţiu amenajat cu două cabinete de consultaţii şi cu facilităţi pentru pacienţii cu dizabilităţi.

„Este absolut suficient pentru nevoile unui pacient cu hemofilie. Suntem în măsură să oferim toate investigaţiile şi tratamentele medicale necesare pacienţilor cu hemofilie, dar şi să luăm o decizie corectă şi rapidă pentru ei – fie rămân internaţi în spital, fie primesc tratament ambulator. Hemofilia este o boală ereditară, dar un pacient care îşi face profilaxia va avea şansa să trăiască o viaţă normală”, explică prof dr  Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular Fundeni.

„În acest departament vom putea diagnostica, monitoriza si trata pacienţii cu hemofilie în condiţii optime. Ceea ce trebuie însă să înţeleagă pacienţii este că responsabilitatea trebuie împărţită. Există pacienţi care ajung târziu, după câteva ore după incidentul care le-a provocat sângerarea sau chiar după câteva zile. Ideal este ca pacientul să se prezinte la spital în maximum doua ore de la incident”, declară Adriana Diaconu, medic pediatru la Institutul Clinic Fundeni.

În România, datorită alocării unui buget separat pentru profilaxie, la această oră toţi copiii cu forma severă pot beneficia de tratamentul standard recomandat de ghidurile europene. Practic, aceşti copii pot avea o viaţă normală.

„Vin cu plăcere în orice spital care mai face un pas spre normalitate. La Institutul Clinic Fundeni am venit de multe ori, de fiecare dată pentru a constata că s-a mai întâmplat ceva de bine. Aşa cum se întâmplă şi astăzi, când are loc inaugurarea oficială a departamentului dedicat pacienţilor cu hemofilie. Rezultatele echipei sunt demne de apreciere. Îmi permit o completare. Pentru că Institutul a avut argumente puternic fondate s-a ajuns la mărirea de 40% a bugetului alocat pentru hemofilie. Anul acesta vom merge pe aceeaşi formulă până la retificarea bugetară, când bugetul alocat poate creşte. Cu un tratament adecvat, confortul de viaţă al pacienţilor este aproape de normalitate. Pe lângă ajutorul statului, trebuie să mulţumim şi celor care au oferit un ajutor complementar, companiei farmaceutice care a sponsorizat acest departament. Vom continua investiţiile la Institutul Clinic Fundeni, sperăm să menţinem ritmul”, declară Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii.

Pentru pacienţii cu hemofilie, susţinerea vine şi din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: „Asemeni Ministerului Sănătăţii, şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine inaugurarea unei secţii, a unui laborator, unde pacientul găseşte rezolvare la problemele pe care le are. Susţinerea pentru Institutul Fundeni este datorat şi faptului că aceştia nu au datorii”, precizează Vasile Ciurchea, preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.