Vernisaj „Superviziuni”
Proiectul „SUPERVIZIUNI” s-a născut din dorinţa a cinci artiste de a-şi prezenta împreună creaţiile ce au în comun aceeaşi filosofie artistică.
Rouka B.Lescaut, Anca Diaconu, Delphine Poitevin, Masha Schmidt si Mireille Vautier caută ceea ce leagă trecutul, prezentul şi viitorul, în relaţia fiinţei cu timpul şi materia. Ele acordă atenţie lucrurilor fără importanţă şi reunesc memoria emoţională cu percepţia realităţii vii.
Rouka B.Lescaut(RD) acordă o atenţie particulară emoţiilor şi capacităţii acestora de a ne modifica în timp amintirile luând ca spaţiu de cercetare peisajul.
Construit în jurul fotografiei şi al desenului, universul peisajelor sale, reale sau imaginare, se prezintă ca o succesiune de timpuri multiple: timpul înscrierii şi al ştergerii, timpul schimbării şi al repetiţiei.
Spaţiile vide, în jurul cărora se construieşte un cadru incert de natură,redau în acest context timpul necesar mereu evoluţiei – acest aprope „nimic” în termen de reprezentare şi naraţie.
Acest vid de acţiune nu este iniţial un spaţiu deliberat, el vine, revine ca o necesitate, desen după desen şi ne permite tuturor – artist şi privitor – accesul la un alt spaţiu: cel care lucrează în subconştient, sub şi între fiecare imagine.
La Anca Diaconu, imaginile sunt fotografiile unor reverii urbane, instalaţii grafice în care semnele sunt corpuri ce exercită o forţă şi o acţiune asupra materiei ce ne înconjoară. Instalaţie efemeră, mobilierul urban îşi schimbă înfaţişarea, într-un mod aproape poetic, la fiecare pas sau adiere de vânt. Acest univers aparent nemişcat, căruia abia îi acordăm importanţă, se desenează şi se redesenează prin jocul timpului şi a persistenţei prezenţei umane. Cu această serie de lucrări, Anca Diaconu surprinde nestatornicia lucrurilor din spaţiul urban cotemporan, care evoluează la limita dintre abstract şi figurativ.
Delphine Poitevin înfăţişează desenul ca un proces atât grafic, cât şi spaţial, care se înscrie într-o abordare multimedia: hârtie de calc, wall drawings, imagini infografice, fotografice şi animate. Prin intermediul desenului, lucrările sale materializează trecerea timpului. Timpul se aşază sub forma de praf şi de mucegai, de particule infime, în locuri pustii şi peste obiecte abandonate.
Masha Schmidt realizează seria „Partitas” precum o cronică a unei vieţi – doar cu o pensulă cu tuş negru, artista trasează semne grafice peste partituri vechi, asemenea unor paşi de dans.
Întalnim aici o scriere ilizibilă, însemne aproape mâzgălite, eliberate de orice constrângere.
Masha Schmidt ne povesteşte astfel istoria ei, repetată, multiplicată. Este o istorie suprapusă peste ritmul emoţiilor sale ce revine mereu, cu intermitenţe, peste o altă istorie unde singurele indicii sunt, de fiecare dată, notele muzicale.
Mireille Vautier a ales să lucreze cu materiale de factură modestă, destinate a fi aruncate sau puse de o parte: saci de plastic, agendele sale, cărţi. Ea brodează deasupra creând astfel vieţi minuscule care, la o altă scară, devin peisaje cu aspect organic sau vegetal. Fragilitatea aparentă şi lejeritatea acestor materiale ce par a sta să dispară contrastează cu perenitatea broderiei. Regăsim, de asemenea, în desenele lui Mireille Vautier această nevoie de a „apuca timpul” şi de a depăna un fir, acela al unei poveşti neîntrerupte.
În această lume care aleargă mereu mai repede, demersul celor cinci artiste pare sa fie împotriva curentului, ele dorind astfel să ofere un moment de vis, de respiraţie, un episod simplu, precum o oprire asupra unei imagini, încetinind lucrurile pentru a le putea observa mai bine.
Expoziţia reuneşte lucrări realizate în diferite tehnici: desen, fotografie, video şi instalaţie ce se pot adapta la spaţii diferite, va fi itinerantă şi se va dezvolta, în funcţie de circumstanţe.
Următoarea expoziţie se va desfăşura la galeria Noelle Aleyne Paris în luna octombrie 2015.