Traviata, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca

0

Opera Națională Română din Cluj-Napoca  vă invită Miercuri, 25 februarie, ora 18.30, să rememorați  una dintre cele mai emoționante și captivante povești de dragoste ale tuturor timpurilor,  într-un spectacol inegalabil:  LA TRAVIATA, de Giuseppe Verdi.  

Creația lui Giuseppe Verdi, o veritabilă capodoperă universală, ne va introduce într-un Paris burghez unde dragostea, suferința și sacrificiul marchează celebra poveste de iubire a captivantei Violettei Valéry și a tânărului Alfredo. Opera în trei acte este cunoscută pentru istoricul său palpitant, lansarea sa fiind puternic influențată de cenzura anilor 1800, care nu i-a permis compozitorului să plaseze în contemporan acțiunea, acesta fiind obligat să o transpună într-o ”păcătoasă” perioada medievală. În pofida dificultăților, însă, spectacolul a avut un succes triumfal.

Duminică, 23 noiembrie, distinsa Traviata reprinde viață în fața publicului datorită următoarei distribuții: Lucia Bulucz (Violetta Valéry), Pataki Adorján (Alfredo Germont),Geani Brad, Iulia Merca, Corina Păștean, Tony Bardon, Beniamin Pop, Cristian Hodrea, Horațiu Ruști, Radu Lucaciu și Ion Stancu, alături de balerinii Dorina Lucaciu, Gabriela Sima, Daniela Drăgușin, Mircea Barițchi și Valentin Mihăilă, acompaniați deOrchestra Operei clujene, aflată  sub bagheta dirijorului Hórvath József.
Vă așteptăm la un spectacol de un realism tulburător, caracterizat de o strălucire aparte !

Biletele spectacolului sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală,  în reţeaua Eventim (magazinele Orange- inclusiv Orange Shop Dej şi Turda, Germanos, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi  online pe  www.eventim.ro.
Opera ”La Traviata” este realizată după  romanul ”Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul,  avându-și premiera absolută în anul 1853, la Teatrul ”La Fenice” din Veneția.

Renumita poveste de dragoste debutează cu scena de petrecere din salonul parizian al Violettei Valery, una dintre cele mai frumoase și renumite curtezane din Paris. Știind că nu mai are mult de trăit, tânăra afectată de o boală incurabilă își propune să se bucure de fiecare moment al vieții. La petrecere îi este prezentat Alfredo, un tânăr îndrăgostit de ea, căruia Violetta hotărăște să-i acorde o șansă, fiind impresionată de sinceritatea acestuia.
Actul al doilea al operei îi surprinde pe îndrăgostiți trei luni mai târziu, trăind fericiți și retrași în provincie. Violeta i s-a dăruit complet iubitului, renunțând definitiv la viața de curtezană. Aflând că Violetta a început să-și vândă proprietățile pentru a putea plăti cheltuielile noii vieți liniștite, Alfredo pleacă la Paris pentru a obține banii necesari. Între timp, Violetta este invitată la balul organizat de vechea ei prietenă, Flora Bervoix, dar tânăra nu mai este atrasă de acel stil de viață. În lipsa lui Alfredo, Violetta primește vizita tatălui acestuia, Giorgio Germont, care îi cere să pună punct relației cu fiul său, care le amenință statutul  în societate. Violetta acceptă șovăind sacrificiul și hotărăște să plece din Provence pentru totdeauna, lăsându-i lui Afredo un bilet de adio.
Convins că a fost înșelat cu fostul amant, Alfredo decide răzbunător să plece la Paris, în căutarea Violettei. O întâlnește la balul Florei, unde o surprinde în compania baronului Douphol și, orbit de gelozie, o umilește în prezența celor din jur, care îl privesc dezaprobator. După o jumătate de an, Violetta este pe moarte și primește o undă de speranță odată cu sosirea lui Alfredo, care aflase între timp adevăratul motiv al despărțirii. Tânărul își cere îndurerat iertare, fapt care îi reconferă Violettei bucuria și exuberanța de altădată. Cuprinși de puternica emoție, tinerii îți fac nesfârșite planuri, care sunt, însă, curmate de finalul inevitabil al Violettei, care moare împăcată în brațele iubitului.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.