Virusul Chikungunya face ravagii în Columbia
Cetățenii români care se află sau se deplasează în Columbia sunt informați, marți, de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la apariția virusului Chikungunya în această țară, semnalată de Institutul Național al Sănătății de la Bogota.
Un comunicat de presă remis Agerpres de MAE precizează că virusul se transmite prin înțepătura țânțarului „Aedes aegypti”, cel care este și purtător al virusului Dengue, precum și al virusului febrei galbene.
„Nu există tratament sau vaccin pentru prevenirea acestor boli, ci doar măsuri preventive, cum ar fi repelantele (cremele și spray-urile antițânțari) și evitarea zonelor de risc. Virusul provoacă puternice dureri musculare și de articulații, pe durată mai multor luni sau ani, asemănătoare, ca simptome, artritei. Tratamentul se face pe bază de analgezice și se recomandă, de asemenea, o bună hidratare a corpului. Cazurile în care se produce decesul persoanei infestate cu virusul Chikungunya sunt rare”, adaugă MAE.
Sursa citată arată că guvernul columbian a admis, deja, existența a aproximativ 800.000 cazuri de bolnavi infectați cu acest virus la nivel național, manifestându-și îngrijorarea pentru impactul economic pe care îl poate produce, având în vedere că zona coastei de nord a Columbiei este cea mai afectată, fiind principala zonă turistică a țării, vizitată atât de străini, cât și de autohtoni.
MAE reiterează recomandările de a fi consultate informațiile furnizate prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță”, ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, și serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața !”.