Hidroelectrica a câștigat la Viena procesul cu „băieții deștepți” din retehnologizări

0

Andritz Hydro GmbH a pierdut definitiv în fața instanțelor din Viena contestația la cererea Hidroelectrica de executare a garanțiilor bancare emise de UniCredit Bank Austria, în sumă totală de 8 milioane euro, eliberate pentru lucrările de retehnologizare a centralelor de pe Oltul Inferior, se arată într-un comunicat remis de Biroul de Presă al Hidroelectrica.

În anul 2004 Hidroelectrica a încheiat cu consorțiul Andritz- Voith un contract de retehnologizare pentru centralele de pe Oltul Inferior: Ipotești, Drăgănești, Frunzaru, Rusănești, Izbiceni. Cele 5 centrale puse în funcțiune în perioada 1987-2000 sunt echipate cu 20 de grupuri hidro, fiecare cu o putere instalată de 13,5 MW. Valoarea contractului real decontat a fost de 400 milioane euro. Acestui consorțiu i s-au acordat, încă din 1997, toate contractele de retehnologizare de la Hidroelectrica: Porțile de Fier 1, Porțile de Fier 2, Lotru Ciunget, Olt Inferior. Valoarea acestor contracte depășește suma de un miliard de euro.

Centralele de pe Oltul Inferior au fost retehnologizate în perioada 2006-2013, iar pe parcursul derulării contractului, în perioada de garanție, a apărut fenomenul de coroziune. Toate componentele din oțel inox ale turbinei și aparatului director au început să corodeze, aspect adus la cunoștința consorțiului Andritz – Voith, care a fost notificat să ia măsuri de remediere sau înlocuire. Pe fondul refuzului consorțiului Andritz – Voith de a-și asuma responsabilitatea pentru fenomenul de coroziune și a faptului că mai existau și alte probleme tehnice nerezolvate, în luna iulie 2014, Hidroelectrica a solicitat Unicredit Austria executarea garanțiilor bancare de buna execuție emise de cele două firme, în valoare totala de 15,6 milioane euro.

Atât Voith Hydro Holding GmbH, cât şi Andritz Hydro GmbH au efectuat demersuri menite să blocheze executarea scrisorilor de garanție bancară prin inițierea unor proceduri judiciare în fața instanțelor austriece. Într-o primă etapă, printr-o procedură sumară și fără citarea Hidroelectrica, cele două firme, Andritz – Voith, au obținut în Austria suspendarea provizorie a executării scrisorilor de garanție, condiționată de demararea procedurilor arbitrale în cadrul cărora contractorii să își dovedească pretențiile pe fondul cauzei.

În aceste condiții, Hidroelectrica, prin administratorul judiciar EURO INSOL, a contestat măsurile dispuse de judecătorul austriac având caștig de cauză în fața primei instanțe – Tribunalul de la Viena, care a dispus revocarea măsurii de suspendare. Pe 19.02.2015 Curtea Regională din Viena a respins si apelul declarat de Andritz, hotărârea devenind definitivă și executorie, urmând ca Hidroelectrica, în cursul săptămânii viitoare, să execute scrisoarea de garanție.

La sfârșitul lunii martie, se va tranșa definitiv și litigiul cu Voith, unde Hidroelectrica se așteaptă la aceeași soluție de respingere a apelului, urmând ca si acestui contractor să-i fie executată scrisoarea de garanție de aproximativ 8 milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.