O bacterie letală amenință omenirea

0

O bacterie periculoasă, în unele cazuri letală, a fost eliberată dintr-un laborator de înaltă securitate de la Centrul Naţional pentru Cercetarea Primatelor din Tulane, Louisiana, SUA. Deocamdată nu se cunosc cauza eliberării bacteriei şi amploarea contaminării.

Ancheta de la centrul din Tulane, Louisiana, a scos la iveală că bacteria a fost eliberată în noiembrie 2014. Bacteria se numeşte „Burkholderia pseudomallei” şi este transmisă oamenilor sau animalelor prin contact direct cu solul sau apa contaminate, în care trăieşte.

Incidentul de la Tulane s-a produs în timp ce oamenii de ştiinţă de acolo încercau să dezvolte un vaccin împotriva bacteriei. Cercetările erau efectuate pe rozătoare, într-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate, implicând măsuri multiple de securitate care se presupune că ar fi trebuit să împiedice ieşirea agentului patogen. În pofida acestor măsuri, cel puţin patru maimuţe, care nu au fost folosite niciodată în exprimente şi care erau ţinute într-o cuşcă exterioară, au fost expuse bacteriei, potrivit testelor iniţiale. Două dintre maimuţe s-au îmbolnăvit în noiembrie 2014 şi, într-un final, au fost eutanasiate. Potrivit datelor din anchetă, cele patru maimuţe au fost expuse bacteriei în timp ce primeau îngrijiri în spitalul veterinar al complexului, relatează Romaniatv.net.

Unul dintre anchetatori s-a îmbolnăvit la 24 de ore după ce a vizitat instalaţia, în ianuarie 2015. Acesta a fost testat pozitiv, în urma unei expuneri la bacterie, dar nu este clar dacă expunerea a avut loc în timpul unei călătorii în străinătate sau la laborator.

Andrew Lackner, directorul centrului pentru primate de la Tulane, a declarat că testele efectuate asupra a 39 de probe de sol şi 13 de apă din incinta centrului nu au detectat prezenţa bacteriei. În pofida acestor asigurări, studiile arată că au fost prelevate prea puţine probe pentru a detecta o bacterie extrem de greu de sesizat.

Biroul guvernatorului Louisianei pentru Securitate Internă şi Pregătire în caz de urgenţă şi-a exprimat îngrijorarea „în cazul în care organismul a ieşit din complex şi în cazul în care animalele din ferme şi cele domestice sunt în pericol”.

Reprezentanţii Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, care conduc investigaţia de la laborator, au declarat că ancheta pe care o efectuează este în curs şi că în prezent „nu există o ameninţare cunoscută la adresa sănătăţii publice”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.