Ponta intră în vizorul DNA

0

Direcția Națională Anticorupție susține că premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică, prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul DNA, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infracționale, dispuse de instanțe, în dosarele penale deferite justiției.

Precizarea DNA vine în urma declarațiilor de marți ale premierului Ponta, în cadrul unui interviu la un post de televiziune.

„Premierul Victor Ponta creează o confuzie gravă în opinia publică prin aceea că pune la îndoială datele prezentate la bilanțul DNA, date referitoare la confiscarea și recuperarea de produse infracționale, dispuse de instanțe, în dosarele penale deferite justiției. În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor de către ANAF (instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor) premierul Victor Ponta afirmă că ‘e așa, o mică păcăleală’ faptul că ANAF nu ar recupera decât 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătorești care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor”, se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri Agerpres.

Sursa citată subliniază că în Raportul anual de activitate al DNA, la a cărui prezentare a participat personal și primul ministru Victor Ponta, la februarie 2015, se menționează că ‘Hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri.’

DNA menționează că aceste hotărâri judecătorești sunt executorii, iar instituția abilitată să le pună în aplicare, în sensul recuperării efective prejudiciilor, este Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Este adevărat că în același Raport se precizează, într-un paragraf distinct, și că ‘în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an’. Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată și reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracționale, constată prin decizii judecătorești rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror o cunoaște”, se mai spune în comunicat.

Sinteza integrală a Raportului de activitate al DNA pe 2014, așa cum a fost prezentată la 24 februarie de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, este postată la www.pna.ro, secțiunea Comunicate urmărire penală, comunicat nr. 356.

De asemenea, DNA arată că publică pe pagina sa de internet informări cu privire la soluțiile de condamnare definitive, la momentul pronunțării acestora, sub formă de comunicate de presă. În materialele respective sunt trecute și dispozițiile instanțelor privind despăgubirile civile sau confiscări, dispuse în vederea acoperirii prejudiciilor constate de judecători.

Detalii cu privire la toate soluțiile de condamnare și conținutul acestora se regăsesc pe pagina de Internet, la adresa www.pna.ro, secțiunea ‘Comunicate — hotărâri definitive de condamnare’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.