„Lazăr sau vremea dintre valuri” la TNB

Un spectacol-simbol în regia lui Ștefan Ruxanda. Premiera: 16 martie 2015, la Teatrul Național București. „Lazar sau vremea dintre valuri”, de Mihail Gavrill în regia lui Ştefan Ruxanda. Scenografia: Andrei Răduţ si Roxana Dumitrache.
„Lazăr sau vremea dintre valuri“ este o alegorie tragi-comică despre societatea de azi și metehnele ei.
Acțiunea se petrece în universul închis al unei corăbii care plutește în derivă de nu se ştie când. Echipajul şi călătorii sunt confruntaţi cu un eveniment excepţional: moartea comandantului. Înmormântarea acestuia, alegerea noului comandant, stabilirea noilor reguli şi relaţii interpersonale, care le întăresc pe cele vechi, ameninţarea unei furtuni iminente sunt tot atâtea prilejuri pentru ca fiecare personaj în parte să încerce să se dezvinovăţească şi să-i învinovăţească pe ceilalţi, singurul lucru care contează pentru eroii piesei fiind să-şi păzească pielea şi statutul.
Alături de veşnic îngrijoraţii Cârmaci, Comandant, Secretară, Păzitor, Vâslaș și Popor, pe corabie trăiește, umil şi dispreţuit, și Lazăr, singurul personaj căruia autorul i-a dat un nume. Lazăr este cel care va plăti pentru toate relele care se întâmplă pe vas, deși este singurul care nu numai că nu are nici o vină, ci şi singurul care le-a făcut bine celorlalţi.„Lazăr sau vremea dintre valuri face diferența dureroasă între mișcarea veșnic pe orizontală a ființei umane și jertfa celui care aspiră la nostalgia cerului.“ (Mihail Gavril)

„Piesa lui Mihai Gavril este o parabolă parodică a democraţiei demagogice, dar şi a alienării existenţiale a omului rămas fără memorie şi fără transcendenţă. Creştinul este familiarizat cu alegoria Bisericii ca o corabie ce străbate talazurile lumii spre limanul mântuirii. Când se pierde însă relaţia vie cu Dumnezeu, Arca Învierii devine Corabie a Nebunilor. Iar restul mesianic de umanitate, întruchipat aici de Lazăr, smeritul vindecător, retrăieşte drama răstignirii. Dar jertfa şi plânsul sunt început al vindecării/mântuirii.“ (Răzvan Codrescu)

„Greu de abordat un asemenea text dramatic doldora de simboluri. Cu atât mai dificil cu cât Ştefan Ruxanda, actor de pantomimă şi de teatru-dans ieşit de sub mantaua maestrului Dan Puric, îşi face debutul în regie cu acest spectacol în care se vorbeşte mult, mult mai mult decât era el obişnuit că s-ar cuveni. Toată echipa aleasă pentru a-i sta alături este tânără şi se simte în ea un clocot ludic abia reţinut. De vreo două-trei ori, puşi pe şotii, fac mici modificări în replici pentru a le mai înmuia sobrietatea ori se dezlănţuie, scurt, în scene frenetice. După care redevin cuminţi şi respectuoşi cu spiritul sapienţial al textului.
Scenografia şi costumele, conforme cu stilul minimalist în care este obişnuit să lucreze Ştefan Ruxanda, reuşesc să sugereze mai mult decât oferă: o avansecenă luminată de patru făclii, două scări de sfoară la babord şi la tribord, un podium pe care ar trebui să fie aşezată cârma – de care, însă, te poţi lipsi, pentru că în lumea nebunilor care se zvârcolesc pe orizontală e mai bine să-ţi rosteşti de pe mica scenă discursurile, un coşciug, pavilionul Uniunii Europene şi… cam atât. Nici nu e nevoie de mai mult.“ (Alexandru Ciolan)

Volumul cu textul piesei „Lazăr sau vremea dintre valuri“ de Mihail Gavril poate fi achiziționat în seara spectacolului din foaierul Sălii Mici a TNB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.