Laszlo Tokes, la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

0
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată la Oradea de către Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) printr-o slujbă festivă la Biserica Reformată Olosig, oficiată de Szaszfalvi Laszlo, preot reformat la Csurgo (Ungaria), membru al Parlamentului Ungariei, urmată de o festivitate cu discursuri, momente muzicale și depuneri de flori la statuia revoluționarului pașoptist Szacsvay Imre.

Printre participanți s-a aflat Szabolcs Attila, deputat în Parlamentul Ungariei, care a arătat că una dintre dintre formele de autodeterminare este autonomia, care funcționează foarte bine în multe țări ale Uniunii Europene, afirmând că economia prosperă dacă există autonomie.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat pentru Agerpres că mesajul său s-a bazat pe ideea luptei pentru păstrarea identității naționale. ‘Dacă în trecut s-a dus o luptă sângeroasă pentru idealurile omenirii, pentru dreptate, pentru libertate, în lumea de zi nu mai vorbim despre războaie. Noi ducem o luptă pașnică, fără sânge, pentru aceste idealuri, și aceasta caracterizează maghiarimea din România. Această luptă se duce de multe ori la nivelul simbolurilor. Unii disprețuiesc simbolurile, precum steagul sau statuia, care au însemnătate deosebită pentru conținutul lor. Eu cred că trebuie să luăm în serios această luptă pe plan simbolic și pe planul politicii de limbă, de limbă maternă. Are o importanță specială și limba vorbită prin care ducem această luptă,’ a subliniat Tokes.

La festivitățile de la Oradea au mai luat cuvântul Takacs Peter, consulul Ungariei la Cluj Napoca, Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor și Szabolcs Attila, deputat în Parlamentul Ungariei și vicepreședintele Comisiei pentru Uniunea Națională a Parlamentului ungar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.