Homeopatia, fără eficiență asupra sănătății!

0

Nu există nicio dovadă științifică a eficienței homeopatiei, care se bucură totuși de o mare notorietate – afirmă într-un raport Consiliul australian pentru sănătate națională și cercetare medicală (NHMRC), cel mai important organism din Australia consacrat acestui domeniu de cercetare.

Rezultatele analizei a 225 de studii și evaluări în domeniu, conținute în raportul apărut la începutul lunii martie, sunt fără echivoc: ‘Nu există nicio dovadă a vreunei eficiențe a homeopatiei asupra sănătății’, rezumă NHMRC, preluat de sante.lefigaro.fr.

Până să ajungă la această concluzie, Consiliul australian a analizat 176 de studii științifice. Din spirit de echitate, au fost luate în considerare și evaluări ale unor persoane particulare, ale unor grupuri de susținere a homeopatiei, rapoarte guvernamentale din alte țări și observații clinice, în total 225 de studii desfășurate pe 65 de boli.

În cazul celor 65 de boli studiate, ‘nu există nicio dovadă a eficienței acestei metode în tratarea oamenilor’, concluzionează raportul. Unele studii care arătau un efect real al homeopatiei asupra sănătății au fost eliminate de Consiliul australian, care a considerat metodologia lor de ‘slabă calitate’, iar numărul participanților prea mic pentru a califica rezultatele drept semnificative.

Pentru tratarea unei boli, homeopatia recomandă obișnuirea corpului cu simptomele provocate de aceasta. Astfel, substanțe care induc aceleași efecte sunt administrate în doze foarte mici pacienților, de exemplu cafeină insomniacilor. Potrivit homeopatiei, un principiu activ va fi mai eficient dacă este diluat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.