Motivele pentru care Maior a demisionat din fruntea SRI

Share:

Fostul director SRI George Maior a spus ca unul dintre motivele pentru care si-a dat demisia din fruntea Serviciului, in urma cu aproape doua luni, a fost legat de faptul ca cele trei legi cunoscute ca „legi Big Brother” au fost declarate neconstitutionale.

„A fost o decizie pe care am luat-o avand in vedere si o anumita practica care exista in unele state europene si nu numai. Avand in vedere si longevitatea in functie, uneori e bine sa ai continuitate, pentru ca poti realiza reforme, transformari, pe de alta parte intervine si o anumita rutina si lucrurile trebuie schimbate. Ma simt foarte bine ca am facut acest lucru, au existat si anumite cauze particulare legate de esecul legislatiei de securitate nationala si informatii, in ce priveste legile cunoscute ca legi Big Brother – retentia datelor, cartelele prepay si securitatea cibernetica”, a declarat Maior, intr-un interviu difuzat sambata seara de Realitatea Tv, primul de la demisia din 27 ianuarie.
Acesta a mentionat ca legile respective nu au fost promovate de SRI, dar sustinute de Serviciu. „Erau vitale pentru intarirea unor capacitati intr-un timp extrem de complex si de tulbure pe care il traim. Din pacate, au trecut luni bune de la acest esec si nu s-au revazut aceste legi, este o greseala. Nu regret ca am sustinut cu prea mare virulenta acest pachet legislativ.

Mentin opiniile legate de a atrage atentia si cred ca daca nu se actioneaza la nivel parlamentar, nu se manifesta vointa politica necesara pentru a se adopta aceste legi, vom avea de pierdut din punct de vedere al posibilitatilor de cunoastere strategica”, a mai spus fostul sef SRI.
Fostul director SRI a precizat si care sunt cele mai importante parteneriate ale Romaniei, din punctul de vedere al schimbului de informatii.
„La nivel de informatii, parteneriatul cu Marea Britanie este esential si a capatat o substanta deosebita in ultimii ani. Exista evolutii bune cu Germania din aceasta perspectiva, putem vorbi despre parteneriatul strategic cu Polonia, care iarasi este foarte bine conturat”, a adaugat Maior.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.