Fostul director Romarm, trimis în judecată

Share:

Fostul director al ROMARM, Dan Tache, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Braşov, alături de alte trei persoane, într-un dosar de corupţie. Tache va fi judecat în stare de arest preventiv. Dosarul va fi instrumentat de Tribunalul Braşov.

În sarcina lui Aurel Velţan, la data faptelor director general al SC Carfil SA Braşov (sucursală a CN ROMARM SA, având personalitate juridică proprie) s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pentru Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni, procurorii au reţinut acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma continuată, şi complicitate la tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Silviu Marinescu, şef serviciu calitate în cadrul SC Carfil SA, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, va fi judecat sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa inculpatului Tache Dan, director general al CN ROMARM SA, şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Liliac Daniel – administrator la SC Gold Trans Tur SRL, inculpatul Velţan Aurel, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a ROMARM), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsă publicitate, lipsă cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsă proces verbal al comisiei de selecţie a ofertelor).

De asemenea, inculpatul Velţan Aurel a întocmit şi alte înscrisuri în vederea perfectării acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate).

Contractele aveau acelaşi obiect, respectiv, igienizarea/curăţarea/ecologizarea a unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri, rezultate din procesul tehnologic de producţie.

Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, cu consecinţa prejudicierii SC Carfil SA cu suma totală de 770.857,26 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL.
Acţionând în aceeaşi modalitate, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi pentru favorizarea inculpatului Liliac Daniel, inculpatul Velţan Aurel a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung și o mașină de filetat, pentru prețul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Liliac Daniel, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenției organelor judiciare, după efectuarea percheziției la sediul Carfil SA, contractul fiind reziliat.

Documentele menționate mai sus au fost semnate cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și de Marinescu Silviu, în calitate de şef serviciu calitate în cadrul SC Carfil SA”. În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.