Zeci de hoteluri zac în paragină în sudul Litoralului!
Zeci de hoteluri abandonate, în care turiştii nu au mai călcat chiar şi de zece ani. Se întâmplă la Marea Neagră, în sudul litoralului, acolo unde statul pare să fi făcut cea mai proastă afacere posibilă: privatizarea hotelurilor. Dacă înainte de 1989 aveai nevoie de bani şi relaţii pentru a te caza în staţiuni ca Neptun, Olimp sau Venus, iar hoteluri întregi erau rezervate doar străinilor, în 2014, staţiunile par moarte. Nici statul nu are interes în revitalizarea lor, iar investitorii privaţi – care au cumpărat hoteluri de la stat – s-au transformat din oameni de turism în agenţi imobiliari.
Hotelurile Pajura, Vulturul sau vilele Marius din Venus, Meteor, Narcis sau aqua-parcul Cleopatra din Saturn, complexurile Maramureș, Banat sau Oltenia din Olimp erau, acum 25 de ani, unele dintre cele mai râvnite destinații turistice ale fiecărui român.
În 2014, statisticile oficiale arătau că 25 din cele 200 de hoteluri construite în perioada 1960-1989 sunt închise. Din top face parte şi destinaţia preferată a odraslelor comuniste, în anii ’80: Neptun – Olimp. Șapte clădiri în paragină, printre care şi faimoasele Panoramic şi Amfiteatru. Stațiunile Saturn şi Jupiter au şi ele, împreună, opt hoteluri abandonate. Zeci de hoteluri abandonate, în care turiştii nu au mai călcat chiar şi de zece ani. Se întâmplă la Marea Neagră, în sudul litoralului, acolo unde statul pare să fi făcut cea mai proastă afacere posibilă: privatizarea hotelurilor. Dacă înainte de 1989 aveai nevoie de bani şi relaţii pentru a te caza în staţiuni ca Neptun, Olimp sau Venus, iar hoteluri întregi erau rezervate doar străinilor, în 2014, staţiunile par moarte. Nici statul nu are interes în revitalizarea lor, iar investitorii privaţi – care au cumpărat hoteluri de la stat – s-au transformat din oameni de turism în agenţi imobiliari.
Însă cel mai mare dezastru e la Venus. Aici, zece hoteluri sunt în conservare, cu lacăt pe ele. Hotelul Cocorul avea 200 de camere. Turiștii nu au mai intrat în clădire din anul 2007.
Dacă înainte de 1989 aveai nevoie de relații și bani pentru a te caza într-o vilă de pe malul mării, după privatizare aceste imobile au fost abandonate și jefuite. Hoții nu au plecat până nu au smuls prizele din pereți. „Noi modernizăm în fiecare an, nu e așa de tragic cum ne prezintă colegii dumneavoastră. Sunt hoteluri care nu funcționează, în conservare de ani buni, cinci ani. Sunt scoase la vânzare și nu s-au vândut”, declară Dumitru Hagi.
La Olimp, hotelurile abandonate sunt chiar pe malul mării. Serviciul Român de Informații deține 3 hoteluri turn în Olimp, care funcționau până în anul 2012 cu circuit închis, doar pentru angajați și familiile lor. Acum, o foaie ruptă dintr-o agendă, pe care scrie „INCHIS”, îi lămurește pe turiști că recepția nu mai funcționează. În 2012, Primăria Mangalia a introdus o taxă pe ruină de 400 de lei pe zi, care trebuia plătită de toți cei care țin hotelurile închise și nu le modernizează. Taxa a fost însă anulată în instanţă.
Inclusiv Primăria Mangalia, cea care a inițiat taxa pe ruină, deține un hotel care e închis de ani buni.
Hotelul Egreta din Olimp avea 150 camere. Acolo ar fi trebuit să meargă în concediu chiar angajații primăriei Mangalia şi artiștii care veneau să cânte pe litoral.„Eu am privatizat hotelurile printr-o idee clasică: licitație publică cu strigare”, spune Dan Mathei Agathon, fost ministru al Turismului.
„Au privatizat hotelurile care au ajuns pe mâinile unora care nu au avut chef să facă turism și nici de gând nu au avut. Au luat hotelurile, le-au pus ipotecă la bănci pentru credite”, spune Elena Udrea, fost ministru al Turismului. „Statul român nu a făcut nicio afacere”, afirmă Dumitru Filip, directorul Departamentului Turism al Primăriei Mangalia.„A furat marea vreo 30 de metri de plajă la Mamaia”, adaugă Dan Matei Aghaton.
Efectul privatizărilor de pe litoral se vede în numărul celor care își fac vacanța de vară la Marea Neagră. Dacă în 1989 erau 9 milioane de români care se cazau pe litoral, anul acesta, potrivit hotelierilor, numărul lor nu va trece de două milioane.
Sursa: www.digi24.ro;