Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei

La 26 martie, este marcată Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day, zi care vizează creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial a epilepsiei.

În prezent, este marcată în peste 50 de țări din lume, cu scopul de a crește gradul de informare în privința bolii, risipind astfel miturile asociate epilepsiei. Culoarea acestei zile este mov. Purtând un obiect de această culoare sau folosind iluminatul colorat astfel, ne manifestăm solidaritatea cu cei care suferă de epilepsie.

A fost inițiată în 2008, în Canada, de către Cassidy Megan (în vârstă de numai nouă ani, care se lupta cu această boală) împreună cu mama sa, Angela Cassidy Megan.

Scopul era de a face oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele critice trăite pentru a nu se simți singuri și pentru a-i ajuta și pe alți să treacă mai ușor peste crizele cauzate de boală. La eforturile acestora, a răspuns Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția, din Canada, care s-a implicat în campania pentru epilepsie.

În 2009, Fundația Anita Kaufmann, din New York, și Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția și-au unit forțele pentru a lansa Purple Day pe plan internațional, organizând parteneriate cu persoane fizice și organizații din întreaga lume pentru a promova cunoașterea acestei boli și pentru a înțelege efectele ei asupra vieții oamenilor marcați de această boală. De asemenea, se militează pentru o nouă viziune a lumii asupra epilepsiei, în care frica și ignoranța să fie înlocuite cu înțelegerea și grija față de cel afectat de această boală.

Eepilepsia reprezintă un grup de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin una sau mai multe crize epileptice. Se estimează că 65 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu epilepsie.

La nivel mondial, unul din 100 de oameni suferă din cauza acestei afecțiuni, potrivit Biroului Internațional pentru Epilepsie. Se situează pe locul al patrulea ca incidență în cadrul categoriei de boli neurologice, după migrene, accidente vascular-cerebrale și Alzheimer.

Aproximativ 90% dintre persoanele care suferă de epilepsie trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare, unde incidența afecțiunii este aproape de două ori mai mare în comparație cu țările dezvoltate.

Mai mult, această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că trei pacienți din 10 nu își pot controla afecțiunea.

Cercetarea și dezvoltarea de tratamente inovatoare este esențială și, de asemenea, fondarea mai multor centre specializate, formarea unor echipe interdisciplinare (neurolog, pacient, psiholog și familie), o mai bună informare a medicului de familie în ceea ce privește simptomatologia bolii și o mai bună educare a pacienților cu privire la boala lor și importanța terapiilor.

În București, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, este marcată în 2015, pentru al treilea an consecutiv, de Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare prin organizarea flashmob-ului „Purple Salsa”.

De asemenea Palatul Victoria, clădirea Guvernului României, va fi iluminat în mov, începând cu ora 18,30.

În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienți cu epilepsie, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, dar medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de 300.000 până la 500.000.

Epilepsia este o tulburare neurologică incurabilă, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar, în aproape 50% din cazuri, cauzele afecțiunii nu sunt identificate. Se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute.

Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice. Câteva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infecții, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferința la naștere și factorii ereditari. Cea mai comună formă de epilepsie (idiopatică) afectează 6 din 10 pacienți și poate avea un teren genetic.

Dacă nu este tratată corect, epilepsia poate avea consecințe grave asupra pacientului, determinând deteriorarea fizică și psihică.

În 2015 a fost lansată de Biroul Internațional pentru Epilepsie și Liga Internațională împotriva Epilepsiei o nouă zi de marcare a epilepsiei — a doua zi de luni a lunii februarie — denumită Ziua Internațională a Epilepsiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.