Totul despre alergie

Alergia este o reacţie anormală a organismului la una sau mai multe substanţe, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor. Substanţele care provoacă reacţii alergice poartă denumirea de alergeni.

Alergia este în esenţă o afecţiune fizică dar factorii psiho-emoţionali (stresul, frica, furia, etc.) pot determina sau agrava simptomatologia.

Cele mai comune surse pentru alergii sunt: polenul copacilor, ierburilor si gramineelor, praful de casa, mucegaiurile, animalele, anumite alimente şi medicamente, precum şi înţepăturile de insecte. Dupa calea de pătrundere în organism, alergenii pot fi clasificaţi în: pneumalergeni(polen, praf de casa, mucegaiuri, peri si epiderme de animale), alergeni alimentari(albuşul de ou, laptele de vaca, capşuni – fragi, etc.), alergeni de insecte (veninuri de insecte), alergeni medicamentoşi si alergeni chimici (profesionali sau nu).

Scutul de apărare al organismului împotriva infecţiilor şi bolilor este format din anticorpi sau imunoglobuline.

Unele persoane produc în exces un anumit anticorp numit imunoglobulina E (IgE). Anticorpii IgE în cantitaţi abundente, suprareacţionează atunci când intră în contact cu un alergen, stimulând eliminarea în organism a unor compuşi chimici care la rândul lor accelerează simptomele alergiei mediate de IgE.

Alergenii pot provoca şi alte reacții alergice în care anticorpii IgE nu sunt implicați direct.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.