Primarul din Slatina, suspendat din funcție

Prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, a emis ordinul prin care se constată suspendarea mandatului primarului municipiului Slatina, Minel Prina, aflat în arest la domiciliu.

Astfel, Prina este suspendat din funcția de primar al municipiului Slatina până la încetarea măsurii arestării la domiciliu. Primarul municipiului Slatina se află în arest la domiciliu din 14 martie, el fiind acuzat de complicitate la trafic de influență, în dosarul în care senatorul Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influență, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Instituției Prefectului Olt, remis marți, prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, a emis marți, luni, un ordin prin care „se constată suspendarea de drept a mandatului primarului municipiului Slatina, Prina Minel Florin, până la încetarea măsurii arestării la domiciliu”. Instituția Prefectului Olt informează că actul administrativ în cauză a fost emis în baza Încheierii Înaltei Curte de Casație și Justiție — Secția Penală, comunicată Instituției Prefectului — Județul Olt în data de 30 martie.

În condițiile în care a fost constatată suspendarea din funcție a primarului municipiului Slatina, consilierii locali trebuie să delege unul dintre cei doi viceprimari ai orașului, Mihaela Stana și Cristian Bircea, să îndeplinească temporar atribuțiile conferite de lege primarului.

Ședința de consiliu local în cadrul căreia va fi supusă aprobării hotărârea privind îndeplinirea temporară a atribuțiilor primarului unuia dintre viceprimari va avea loc în a doua parte a zilei de joi, 2 aprilie.

Aflat în arest la domiciliu în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Minel Prina, este acuzat de complicitate la infracțiunea de trafic de influență în dosarul în care este cercetat, tot în arest la domiciliu, fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

Astfel, în luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.

În cadrul acestui proiect, au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecință, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății Tehnologica Radion și Darius Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei respective.

Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani în lei, remiterea fiind realizata ori de câte ori Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății Tehnologica Radion.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face plățile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătura pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Șușală (șoferul lui Vâlcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.

DNA mai susține că, în urma acestor înțelegeri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.