4.000 de români îşi ţin economiile în fonduri din Luxemburg

Fondurile de investiţii inter­naţionale, administrate de companii străine şi distribuite local prin unităţile bancare, au atras 430 milioane de lei de la un număr de 3.913 de clienţi persoane fizice, potrivit datelor publicate de ASF şi valabile pentru finalul anului trecut.

Aceste instrumente de investiţii reprezintă concurenţa fondurilor mutuale locale, fiind preferate de investitorii cu disponibilităţi financiare mai ridicate şi cunoştinţe financiare. Mare parte din investitorii români ai acestor fonduri străine provin din clientela de private banking a instituţiilor de credit, având în vedere că preţul unei unităţi de fond poate ajunge chiar şi la 1.000 de euro.

De asemenea, spre deosebire de fondurile de investiţii locale, aceste fonduri plasează banii strânşi de la clienţi pe pieţele dezvoltate de capital, precum SUA, Anglia sau Franţa, şi astfel necesită un grad mai avansat de cultură financiară alături de un apetit mai ridicat pentru risc. Toate fondurile distribuite local sunt denomi­nate în valute străine, fie în dolari, fie în euro, mare parte dintre acestea sunt însă disponibile în ambele valute.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.