Primul transplant uman de cap

Un bărbat de 30 de ani din Rusia, născut cu boala Werdnig-Hoffman (o boală genetică ce i-a afectat muşchii încă de la naştere, mobilizându-l într-un scaun cu rotile) va fi primul om ce va beneficia de un transplant de cap.

Valery Spiridonov, un specialist IT din Vladimir (un oraş de lângă Moscova) este pregătit să se lase pe mâna controversatului chirurg Sergio Canavero şi să fie, astfel, primul om de pe planetă care va beneficia de un corp sănătos prelevat de la o persoană aflată în moarte cerebrală. Premiera medicală nu este ocolită de voci critice care consider că o astfel de operaţie ce ar urma să fie realizată în 2016, este “pură fantezie”.

Valery are încredere că medicul Sergio Canavero, de la Universitatea din Torino, va fi în stare să îi ataşeze capul unui corp sănătos. Tocmai pentru că suferă de această boală genetică ce îl ţintuieşte într-un scaun cu rotile, specialistul în computere din Rusia consideră că aceasta este singura soluţie pentru a experimenta viaţa normală. Muşchii i s-au oprit din creştere în copilărie, fapt ce îi deformează enorm scheletul şi îl chinuie îngrozitor. Şi, deşi realizează riscurile, Valery este hotpărât să apeleze la această soluţie, care, dacă ar fi viabilă, ar putea reda speranţa tuturor persoanelor cu dizabilităţi şi paralizii cerebrale.

Prima operaţie de acest gen a fost efectuată acum 45 de ani pe o maimuţă, iar recent nişte medici din China au făcut un astfel de transplant unui şoarece. În 1970 când Dr. Robert White a transplantat capul unei maimuţe pe corpul alteia maimuţa a murit după opt zile, deoarece organismul a respins capul. Maimuţa a fost în imposibilitatea de a respira pe cont propriu. Animalul nu se putea mişca, deoarece măduva spinării nu a putut fi conectată.

Cea pe care ar trebui să o facă medicul din Torino (alături de alte 150 de cadre medicale) este estimată la o valoare de 7.5 milioane de lire sterline şi o durată de 36 de ore. Doctorul asemănat cu faimosul Frankestein spune că îi va induce o comă de 4 săptămâni pacientului, timp în care corpul şi capul ar avea timp să se  “sudeze”, datorită unui ingredient minune, un fel de lipici miraculous (polietilen glycol) care va ajuta ca cele două măduve ale spinării (cea a lui Valery şi cea a donatorului) să poată deveni una singură.

Deşi Sergio Canavero spune că, la trezire, pacientul ar trebui să se poată mişca, să-şi simtă faţa şi chiar să vorbească cu aceeaşi voce, sunt medici care spun că vor exista mari probleme în reataşarea măduvei spinării. Pentru ca noul corp să nu îi fie respins, Valery va fi nevoit să ia medicamente puternice imunosupresoare.

În ciuda criticilor puternice, dar şi a faptului că nu a făcut încă rost de fonduri pentru cadrele medicale de care are nevoie, chirurgul spune că va realiza totuşi această operaţie în anul 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.