Turneul Pianul Călător ajunge la Pitești, Bușteni și Ploiești
Cea de-a cincea ediție a Turneului Pianul călător este în plină desfășurare. După lansarea de succes de la Galați, Horia Mihail a poposit în orașul său natal, Brașov, iar apoi a mers în Banat, la Reșița și Timișoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritațile pe care turneul le-a adus în orașul lor.
Imediat după Paști, ajungând la Pitești, Bușteni și Ploiești, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.
Turneul Internațional Pianul Călător (22 martie — 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo și este susținut de Radio România.
Pentru Horia Mihail, Brașovul, orașul debutului său artistic este întotdeauna un punct important și emoționant pe harta turneelor sale. Aici împărtășește publicului sentimentele sale artistice dar și gândurile:
‘Este publicul meu, aș putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc și aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât și de cei pe care îi cunosc personal, așa că n-aș putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce orașe noi, voi debuta la Luduș, voi debuta la Baia de Arieș, orașe care nu sunt în circuitul obișnuit al artiștilor’. (Horia Mihail)
Publicul îl apreciază în egala măsură: ‘Avem un solist de valoare în orașul nostru, duce faima Brașovului și pe alte meridiane, ne bucurăm că vine și acasă…Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos’, ‘Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos’, ‘Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit’, ‘Nu oricine ar face asemenea efort’.
Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Pitești, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian și orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Bușteni (19 aprilie) și Ploiești (20 aprilie) vor cuprinde cele șase Klavierstucke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Apres une lecture de Dante, de Franz Liszt și se vor încheia cu Carnaval Op. 9 ‘Scenes mignonnes sur quatre notes’ de Robert Schumann.
Și pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colțuri ale țării, dar și în obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziție de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.
Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării. La Tulcea și la Roman, pianistul se va reîntâlni și cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 și 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pewww.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.