FMI nu acceptă reeșalonarea datoriei Greciei

O serie de oficiali greci au încercat să obțină, în mod informal, o amânare a fondurilor care trebuie rambursate Fondului Monetar Internațional (FMI), însă cererea lor a fost respinsă, informează Financial Times.

Potrivit unor surse din apropierea discuțiilor, FMI a convins Guvernul de la Atena să nu facă o cerere oficială de amânare a sumelor datorate Fondului. Chiar dacă cererea autorităților de la Atena a fost respinsă, acesta este un semn că Guvernul grec are dificultăți în a strânge fondurile necesare pentru a continua să plătească salariile și pensiile, precum și tranșele către creditorii internaționali.

Ca reacție la articolul din FT, randamentele pentru obligațiunile grecești au crescut joi, în cazul obligațiunilor pe trei ani creșterea a fost de 134 puncte de bază până la 25,10%, cel mai ridicat nivel de la restructurarea datoriei țării, iar în cazul titlurilor pe 10 ani randamentul a crescut cu 45 de puncte de bază până la 12,18%.

Creditorii Greciei nu sunt siguri că autoritățile de la Atena vor putea să înapoieze Fondului sumele prevăzute în calendarul inițial pentru luna mai, aproximativ un miliard de euro în două tranșe separate.

În plus, chiar dacă Executivul de la Atena va reuși să strângă fondurile necesare pentru luna mai, problemele se vor agrava în luna iunie când vor trebui făcute plăți mult mai mari pentru obligațiunile deținute de către BCE.

Dacă va rata plățile către FMI, Grecia va deveni prima țară dezvoltată pe lista arieratelor Fondului, lucru care în trecut s-a întâmplat numai în cazul unor țări precum Zair sau Zimbabwe.

Guvernul de la Atena negociază în prezent cu troika creditorilor internaționali eliberarea restului de 7,2 miliarde de euro din programul de asistență financiară încheiat cu creditorii în 2010, însă aceștia au condiționat acordarea tranșei de prezentarea unei liste mai complete de reforme economice și de un plan credibil pentru implementarea lor.

În ultimele săptămâni discuțiile dintre cele două părți au stagnat, iar mai mulți oficiali europeni și-au exprimat scepticismul că un acord va fi convenit la următoarea reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro, care este programată a avea loc săptămâna viitoare. Eșuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a Greciei și chiar la ieșirea din zona euro.

În acest context, agenția Standard and Poor’s a retrogradat miercuri cu o treaptă ratingul datoriei Greciei, până la ‘CCC+’, însoțindu-l cu o perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor din jurul discuțiilor dintre Atena și creditorii săi internaționali. Potrivit S&P, ‘guvernul grec își va epuiza rezervele financiare’ la 12 mai, dacă va achita, fără ajutorul creditorilor, sumele datorate la începutul lui mai către FMI, cu titlu de rambursare a împrumuturilor precedente din programul de salvare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.