Ample proteste anticorupție în Ungaria

Ample proteste anticorupţie au avut loc în Ungaria. La Budapesta, demonstraţiile de protest au început în faţa Palatului Eiffel – o clădire de birouri din apropierea Gării Nyugati. Demonstraţiile de protest au început cu un sfert de oră mai târziu decât erau programate. La începutul demonstraţiilor, părea că numărul forţelor de ordine şi cel al jurnaliştilor depăşeau numărul manifestanţilor. Dar în scurt timp, numărul demonstranţilor ajungând la câteva mii.

Deşi, iniţial, protestatarilor li se spusese să nu îşi divulge apartenenţa sau simpatia faţă de vreun partid, Coaliţia DK (Împreună şi Democratic) a scos steagurile sale la vedere. La fel au făcut şi alte partide de opoziţie şi organizaţii, între care Egyutt (Împreună), DK MoMa şi Solidaritatea, relatează Romaniatv.net.

În scurt timp, numărul manifestanţilor care, la început era de câteva sute, a ajuns la câteva mii, pe măsură ce oamenii se deplasau spre Piaţa Szabadság Square, potrivit budapestbeacon.com.

Primul care a luat cuvântul a fost Tamás Lattmann, unul dintre autorii unui proiect de Referendum cu 19 întrebări ce vizau „demontarea Guvernului” şi care a fost aprobat de către Comisia Electorală Naţională. Referendumul viza declararea averilor de către politicieni şi de membrii familiilor acestora. Lattmann a anunţat că s-a adresat Curţii Supreme (Kuria) pentru problemele pe care Comisia le-a respins.

Lattman consideră că „politicienii îmbătaţi de putere” sunt extrem de siguri pe sine, dar îşi vor da seama ceea ce se petrece numai când procurorul care nu îşi exercită funcţia le va citi care sunt drepturile lor – referire la procurorul-şef Peter Polt şi la necesitatea ca Guvernul să susţină eforturile Comisiei Europene de a crea un Birou al Procurorului European.

Protestatrii i-au demascat şi pe unii dintre politicienii cei mai corupţi din guvernul lui Viktor Orban, între care şi János Lázár, care ar fi folosit bani publici pentru a-şi finanţa o vacanţă în Paris.

Oamenii simpli de astăzi, din Ungaria, nu le mai pot lăsa copiilor lor decât sărăcia şi datoriile, în timp ce „oamenii mari” nici nu mai ştiu să numere zecile de milioane de forinţi (moneda ungară) pe care le-au dat copiilor lor ca să îşi construiască „locuinţe de vis”, a spus Eva Ivanics, fost înalt responsabil în cadrul Poliţiei Financiare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.