Noutate în cardiologie la Sibiu.Tulburările de ritm, tratate prin ablaţie la Polisano!

Spitalul European Polisano a introdus un nou domeniu de acti­vitate în cardiologie, tratamentul tulburărilor de ritm, al tahicardiilor şi aritmiilor prin metode de ablaţie, metode de tratament radical. Pacienţii care suferă de astfel de afecţiuni şi care, în mod normal, trebuie să apeleze la medicamente de-a lungul întregii vieţi, pot avea şansa de a reduce medicaţia sau de a scăpa definitiv de ea prin această metodă.

Cardiologul român Marius Andro­nache, medic în Serviciul de Cardio­logie din Centrul Universitar din  Nancy, Franţa, a intervenit, zilele trecute, în cazul a trei pacienţi care sufereau de fibrilaţie atrială şi a tratat afecţiunea prin intermediul ablaţiei, o metodă realizată în premieră la Sibiu, se arată într-un articol publicat de Tribuna.
Ablaţiile au fost realizate împreună cu dr. Radu Roşu din Cluj Napoca, coordonatorul unei echipe de cardio­logi ritmologi formaţi în tehnica ablaţiilor la Centrul din Nancy şi care va continua colaborarea cu Spitalul Polisano.
„Tratamentul tulburărilor de ritm se baza până acum 10 ani doar pe tratament medicamentos, care nu rezolva problema, nu rezolva cauza acestor afecţiuni. Tahicardiile şi arit­miile sunt boli cardiace pur electrice, este vorba despre electricitatea cardiacă care este modificată, este anormală. Tratamentul vizează între­ruperea medicaţiei sau diminuarea ei”, spune dr. Andronache.
El explică faptul că medicaţia poate fi înlăturată complet sau poate fi redusă.
„Sunt două tipuri de pacienţi, cei care au aceste tulburări de ritm pe cord sănătos, în care terapia ablativă poate să elimine complet terapia antiaritmică, şi tratamentul acestor tulburări de ritm, concomitent cu existenţa altor cardiopatii, în care reuşim să ameliorăm tratamentul. Eliminăm tratamentul pentru aceas­tă afecţiune, dar pacientul urmează să fie tratat în continuare pentru alte afecţiuni, pentru cardiopatii de altă natură”, explică medicul.
Riscul cel mai important al acestor tulburări de ritm este faptul că, deşi la început apar pe cord sănătos, pe termen lung dezvoltă cardiopatii ritmice – inima slăbeşte din punct de vedere contractil, din cauza acestor încărcături aritmice lungi.
„Scopul terapiilor ablative pentru cord sănătos este prevenirea cardio­patiilor ritmice; primul scop este ca inima să rămână sănătoasă, apoi suprimarea medicaţiei este în al doilea plan”, explică dr. Andronache.

Intervenţii complexe

Tratarea acestor afecţiuni poate începe după ce tulburarea de ritm este evidenţiată sau documentată printr-o electrocardiogramă, printr-un holter sau printr-o probă de efort.
„Atunci putem să începem proce­dura de ablaţie direct, pentru că avem deja un diagnostic, şi putem să acţionăm pentru eliminarea foca­relor care sunt în plus, focarelor anor­male sau a circuitelor. Se introduc catetere care ajung pe sistemul venos în partea dreaptă a inimii, în atriul drept, după care le poziţionăm în diferite locuri electrice în care înregistrăm această activitate electrică locală în funcţie de poziţia fiecărui cateter, există poziţii stan­dard”, spune dr. Andronache.
Cateterul este practic un cablu electric subţire de 2-3 mm diametru care realizează EKG uri locale, în interiorul inimii.
„După ce a fost stabilit diagnosticul prin intermediul acestor catetere, procedura include introducerea unui alt cateter, flexibil, care este racordat la o sursă de energie.
„Efectul lui este un efect termic, el încălzeşte şi de fapt arde sau cauterizează firul electric, sau focarul electric suplimentar sau patologic”, explică dr. Marius Andronache.
Procedura implică şi riscuri, despre care specialistul spune că sunt mici, de sub 1 la sută.
„Riscul numărul 1 este de accident vascular cerebral, care este mic în comparaţie cu complexitatea inter­venţiei. Riscul este inferior pentru că în timpul procedurii folosim anticoa­gulante în doze eficace şi care tind să reducă acest risc cât mai aproape de 0. Al doilea risc este de hemo­ragie, pentru că dacă o parte a unei cavităţi are un perete foarte subţire, riscul este să producă o fisură şi care să necesite un gest de drenaj. Şi în acest caz riscul este foarte mic”, spune dr. Andronache.
Sistemele folosite pen­­­tru aceste in­ter­venţii sunt foarte performante, dar costi­sitoare şi din păcate sistemul me­dical românesc nu acoperă astfel de intervenţii.
„Raportul medical – economic este foarte avantajos, trebuie în­ţeles că este un do­me­niu de viitor care redă ca­li­tatea vieţii pacien­tului şi nu în ul­timă instan­ţă va reduce costurile de consulaţii, spitalizări”, este de pă­rere me­di­cul spe­cia­list.
El explică faptul că sunt studii realizate pe zeci de mii de pacienţi şi care arată că durata de viaţă a celor care suferă de astfel de afecţiuni este mai mică.
„Ablaţia transferă aceşti pacienţi în populaţia normală”, concluzionează dr. Marius Andronache.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.