Săptămâna mondială a imunizării

Săptămâna mondială a imunizării coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se desfășoară în perioada 24-30 aprilie 2015. Ea este dedicată reînnoiri efortului global, regional, național pentru accelerarea măsurilor în vederea creșteri gradul de conștientizare al necesității imunizări. În același timp se urmărește și îmbunătățirea serviciilor de livrare a vaccinurilor.

Săptămâna mondială a imunizării din 2015 are tema „Ești la curent cu ultime informații despre vaccinare?”, care se concentrează pe educarea și informare populației asupra beneficiilor vaccinării, precum și asupra îmbunătățirii serviciilor de asistență medicală. Campania este axată pe reducerea diferențelor de imunizare dintre țările dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate.

Conform planului „Global Vaccine Global Vaccine Action Plan” (GVAP), aprobat de 194 de state membre ale Adunării Mondiale a OMS, în 2012, se preconizează prevenirea a milioane de decese până în 2020, prin accesul la vaccinuri și la sistemul de sănătate pentru oameni din toate țările, indiferent de gradul de dezvoltare, potrivit site-ului who.int/mediacentre/news/releases. Un raport recent de evaluare independentă privind progresele GVAP trage un semnal de alarmă, avertizând că vaccinurile nu sunt livrate în mod echitabil sau eficient și că doar unul dintre cele șase obiective stabilite pentru acest an este în curs de atingere. Pentru realizarea obiectivelor campaniei de imunizare s-au înscris doar 65 de țări, pentru a ajunge la o acoperire națională de 90% în vaccinarea cu DTP3 până la finele anului 2015. Rata de vaccinare la nivelul planetei a crescut de la 5% în anii 1970, la 80% în prezent, în majoritatea țărilor. În anul 2013, 129 de state aveau un nivel de vaccinare de cel puțin de 90%.

În fiecare an, vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieți, dar persistă un decalaj în realizarea procesului de imunizare, din cauza căruia în fiecare an, 1,5 milioane de copii mor afectați de maladii care ar putea fi în totalitate evitate. Aproximativ 22 de milioane de copii din întreaga lume nu primesc vaccinurile necesare pentru a fi imunizați contra unor boli care le pot provoca moartea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS are în vedere concentrarea eforturilor în Siria și Iordania unde, ca urmare a conflictului armat din ultimi patru ani, mii de copii trebuie vaccinați împotriva poliomielitei. Printr-o colaborare cu autoritățile în domeniul sănătății publice și alți parteneri copii vor beneficia de acest program. În abordările Săptămânii mondiale a imunizării, sunt prezentate și realizările din Kenya prin care au fost împiedicate decesele datorate pneumonie în rândul bebelușilor și copiilor mici, prin implementarea națională a vaccinului PCV-10, prezentate pe pagina dedicată acestei săptămâni, who.int/campaigns.

OMS consideră că pentru a ameliora nivelul de imunizare al populației este nevoie de resurse suplimentare, integrarea programelor de imunizare în serviciile de bază din domeniul sănătății, întărirea sistemului de sănătate, în special în țările sărace, precum și asigurarea unor controale adecvate.

În România, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, organizează campania de celebrare a Săptămânii mondiale a imunizării, derulând, sub sloganul „Prevenire. Protecție. Imunizare”, activități de informare și implicare a publicului țintă și de abordare a provocărilor legate de vaccinare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.