Lipsa medicilor afectează sistemul de oncologie pediatrică
Șeful secției de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic București, conf. dr Monica Dragomir, a declarat vineri că cea mai mare problemă cu care se confruntă acest sistem este lipsa personalului, arătând că în prezent ar fi nevoie de aproximativ 30 de medici pentru această specializare.
„Cea mai mare problemă pe care o avem în sistemul de oncologie pediatrică este legată de doctori și asistente. Aceasta nu s-a rezolvat încă. Nu știu cum și când. Încercăm să atragem atenția tuturor factorilor de decizie. (…) În acest moment, aceasta este cea mai mare problemă, nu există medici”, a arătat Monica Dragomir, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că supra-specializarea de oncologie pediatrică există, însă nimeni nu se înscrie, indicând că la anunțul publicat pe site-ul Centrului de perfecționare nu a răspuns nimeni, motivul fiind acela că timp de doi ani medicii se specializează fiind „scoși din producție”. „Nu vrea nimeni să facă supra-specializarea de oncologie pediatrică. (…) Nu există nicio soluție ca acești oameni să fie și finanțați. Rămâne să găsim o soluție de compromis pentru ca în ultimii doi ani de rezidențiat să existe o subvenție”, a spus Monica Dragomir.
Ea a precizat că în prezent ar fi nevoie de cel puțin 30 de medici în specializarea onco-pediatrie.”Ca o noutate, în urma întâlnirii de astăzi, avem din partea Ministerului Sănătății promisiunea că există un program legat de registrele de cancer în care vom putea fi incluși și că se vor găsi soluții de finanțare a Registrului național de cancer pentru copii, ceea ce este o veste extraordinară”, a mai spus medicul, care a participat cea de a 27-a Conferință Națională de Hematologie și Oncologie Pediatrică care se desfășoară în aceste zile la București.