Cancerul de prostată are şanse mari de vindecare!

Cancerul de prostată se formează în ţesuturile prostatei, o glanda a sistemului reproducător masculin situată sub vezica şi în faţă rectului. Acest tip de cancer, cel mai frecvent, dar şi cel mai puţin ofensiv care apare la bărbaţi,  nu trebui confundat cu hiperplazia benignă de prostată, care reprezintă o mărire necanceroasa a prostatei.

Informaţiile medicale oferite mai jos se bazează pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO – Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală) pentru managementul cancerului de endometru. Ghidul, tradus de Asociaţia Dăruieşte Viaţă în urmă unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro în totalitate.

În fazele iniţiale, cancerul de prostată nu are simptome, iar la bărbaţii între 55 şi 69 de ani cu o stare bună de sănătate este detectat în mod obişnuit printr-un test de sânge numit PSA (antigen prostatic specific). Acest tip de cancer se dezvoltă relativ lent, iar prezenţa simptomelor în momentul diagnosticului indică un stadiu avansat al bolii.
Simptome precum urinare frecvenţa, dificultăţi la începutul urinării, trezitul în timpul nopţii pentru a urină de mai multe ori, senzaţia că trebuie să urinezi imediat pot fi semne ale cancerului de prostată.
O examinare fizică şi măsurarea unei proteine produse de prostată (PSA) din sânge va ghida diagnosticul.
Diagnosticul poate fi confirmat numai de analiză la microscop a unei părţi din ţesutul prostatic (biopsie).
Tratamentul diferă în funcţie de cât de extinsă este boală (care poate fi clasificată în diferite stadii)
Cancerele în stadiul I sau ÎI se numesc cancere localizate sau în stadii incipiente, deoarece tumoră se menţine la nivelul prostatei:
Când cancerul este diagnosticat într-un stadiu incipient şi se consideră că riscurile tratamentului pot depăşi beneficiile, poate fi luată în considerare o abordare de tipul „priveşte şi aşteaptă”. Această constă în consultaţii regulate, intervenindu-se numai dacă tumoră este în creştere.
În restul cazurilor, operaţia şi radioterapia sunt la fel de eficiente. Totuşi, acestea provoacă diferite efecte secundare, aşa că riscurile şi beneficiile lor trebuie discutate cu pacienţii. În plus, va fi folosită şi terapia hormonala.
Terapia hormonala de sine stătătoare poate fi propusă pacienţilor mai în vârstă sau pacienţilor care nu doresc sau nu pot fi trataţi prin radioterapie sau operaţie.
Cancerele de prostată în stadiul III se numesc cancere avansate local, tumoră raspandindu-se în afară stratului exterior al prostatei, numit capsulă:
Radioterapia şi terapia hormonala suplimentară sunt opţiunea standard de tratament. În anumite cazuri, şi operaţia poate fi o opţiune. Cancerele de prostată în stadiul IV se numesc cancere avansate sau metastatice, pentru că tumoră s-a răspândit: Terapia hormonala este tratamentul standard. Operaţia şi radioterapia pot ajută, de asemenea, la remedierea simptomelor legate de cancer.
Pentru a se stabili dacă boală a revenit, trebuie măsurat regulat nivelul PSA. Un nivel ridicat al PSA nu este suficient pentru a confirmă că a revenit cancerul, de aceea, rezultatele trebuie coroborate cu o biopsie pozitivă şi cu rezultatelele unei examinări Computer Tomograf.
Scopul evaluărilor ulterioare este să stabilească efectele adverse ale tratamentului şi să furnizeze suport psihologic şi informaţii care să permită pacientului revenirea la o viaţă normală.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.