Senatul a aprobat tacit interzicerea cătușelor
Proiectul de lege care interzice cătuşele în cazul celor care nu sunt acuzaţi de fapte de violenţă sau care nu au încercat să se sustragă urmăririi penale ori măsurii preventive dispuse, iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, a fost adoptat tacit de Senat. Iniţiativa legislativă care aduce modificări Codului de procedură penală a fost avizată favorabil în urmă cu două săptămâni de Comisia juridică, dar nu a mai ajuns în plen pentru dezbatere şi vot final.
Proiectul de lege, depus de Şerban Nicolae, a trecut tacit, joi, de Senat după ce termenul de dezbatere şi adoptare a fost depăşit.
Comisia Juridică a avizat, în şedinţa din 28 aprilie, proiectul de lege care interzice încătuşarea persoanelor care nu sunt acuzate de fapte de violenţă sau care nu au încercat să se sustragă urmăririi penale ori a măsurii preventive dispuse.
Persoanele acuzate de corupţie pot ajunge în cătuşe doar în situaţia în care încearcă să se sustragă urmăririi penale sau măsurii preventive dispuse. Persoanele faţă de care s-a dispus una din măsurile preventive „nu sunt încătuşate în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetate pentru infracţiuni comisie prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale ori a celor care s-au opus măsurii dispuse”, stabileşte proiectul iniţiat de Şerban Nicolae.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a explicat că încătuşarea trebuie luată doar ca o excepţie pentru că este „o formă de umilire”.
„Nu este o chestiune de spectacol încătuşarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul că în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, care nu generează o stare de pericol în spaţiul pub„, a spus Şerban Nicolae.
Proiectul de lege mai prevede posibilitatea ca un inculpat, pe numele căruia s-a dispus arestul la domiciliu, să aleagă locuinţa în care fi plasat, dacă dovedeşte că este o locuinţă cu caracter permanent. „În cazul în care inculpatul locuieşte, cu caracter permanent, într-o altă locuinţă decât cea menţionată ca domiciliu în actul de identitate, la cererea inculpatului, instanţa poate dispune ca arestul la domiciliu să se execute în respectiva locuinţă”, se arată în amendamentul adoptat la Comsiia Juridică.
Proiectul de lege va merge în plenul Senatului pentru votul final, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.
Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae prevedea, în forma iniţială, mai multe modificări considerabile la Codul de procedură penală. Printre propunerile pesedistului s-au numărat cele referitoare la arestul sever.