Copii cu malformații cardiace grave, operați la Marie Curie

Un număr de 100 de copii cu malformații cardiace au fost operați cu succes în ultimul an și jumătate la Spitalul „Marie Curie” de medicii italieni și români, în cadrul Programului de cooperare între Ministerul Sănătății și Clinica San Donato.

„Am reușit ceea ce ne-am propus, adică să salvăm aici, acasă, copiii noștri, care se nasc cu malformații cardiace, fără a mai fi necesar transferul lor în unități sanitare din alte țări. Anul trecut am stabilit cu reprezentanții clinicii italiene că vom continua acest program și că îl vom dezvolta la nivel național. În prezent, se realizează intervenții la București la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” și în alte 4 centre — Iași, Târgu Mureș, Cluj Napoca și Timișoara”, a declarat marți ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, într-o conferință de presă.

El a amintit că în luna iulie 2014 a semnat extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătății și Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni și români operează copii cu malformații congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România.

„Cea de a doua componentă a programului o reprezintă cea de instruire a personalului medical în domeniul chirurgiei cardiace. Ținta noastră este ca în anul 2016, după doi ani de la înființarea programului, echipa de medici români să poată efectua în integralitate intervențiile, fără coordonarea medicilor din Italia”, a mai spus ministrul Sănătății.

Bănicioiu a felicitat echipele de profesioniști români și italieni pentru că toate cele 100 de intervenții realizate au avut o rată de succes de 100%.

Profesorul italian Alesandro Frigiolla a susținut că domeniul chirurgiei cardiace pediatrice este unul complex, care necesită o echipă numeroasă și foarte bine pregătită.

Frigiolla a arătat că, în prezent, în cadrul misiunilor la care participă, aproximativ 95% dintre operațiile făcute copiilor cu malformații cardiace sunt reușite.

La rândul său, profesorul Tamman Youssef a spus că la prima operație efectuată la Spitalul „Marie Curie” în urmă cu un an și jumătate au participat 14 persoane, medici și asistente, din Italia, iar în prezent sunt prezenți la misiunile de la acest spital doar trei — patru medici și asistente.

„Nu există caz în lume pe care să nu putem să îl operăm. 70% din cei 100 de copii au prezentat cazuri foarte grave. Reușita a fost de 100%. Vreau ca Spitalul „Marie Curie” să fie cel mai mare centru de chirurgie cardiacă pediatrică din Balcani. La Iași am avut mai multe misiuni, am operat peste 20 de copii cu malformații cardiace. Luni vom avea la Cluj prima misiune”, a spus medicul italian.

Mortalitatea infantilă cauzată de malformațiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an. Anual, printre nou-născuți, sunt aproximativ 2.500 — 3.000 de cazuri noi de copii cu probleme cardiace.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.