Bulgaria staționează trupe la granița cu Macedonia
Guvernul bulgar a staționat trupe la granița cu Macedonia, care sunt pregătite să se ocupe de un eventual val de imigranți în cazul în care situația din țara vecină, unde au avut loc recent violențe, se va înrăutăți, relatează Novinite.
Trupe de comando din cadrul Unității Specializate de Combatere a Terorismului (SOBT) a Ministerului de Interne desfășoară exerciții comune de capturare de teroriști în zonele împădurite și deluroase cu unitățile similare macedonene.
Premierul bulgar Boiko Borisov a explicat că aceste măsuri au fost luate ca pregătire în cazul în care s-ar încerca trecerea frontierei dinspre Macedonia, potrivit postului de radio Darik. După ce Borisov a convocat Consiliul de Securitate, a fost tot mai clar că executivul ia măsuri pentru eventualitatea în care situația din Macedonia ar escalada, cea mai mare îngrijorare fiind legată de afluxul de imigranți.
Potrivit premierului bulgar, sunt așteptate noi tensiuni în Macedonia duminică, atunci când opoziția a programat un amplu protest antiguvernamental pentru a cere demisia premierului Nikola Gruevski. Punctele de trecere a frontierei au fost de asemenea puse în stare de alertă, în cazul în care va apărea necesitatea de a primi macedoneni care au și pașaport bulgăresc, al căror număr se ridică la 90.000.
Borisov a explicat că nu va fi o problemă pentru cei care dețin pașapoarte bulgărești să vină în Bulgaria și a anunțat că Sofia ar trebui să fie pregătită pentru o eventuală criză umanitară.
Ministrul apărării, Nikolai Nencev, a confirmat că armata va oferi asistență în asigurarea securității frontierei. Ministrul adjunct al apărării, Rumen Nikolov, a declarat miercuri că serviciile bulgare de securitate vor stabili în curând dacă evenimentele din Macedonia au fost spontane sau au fost provocate.
Opt polițiști macedoneni și 14 membri ai unui grup înarmat au fost uciși în confruntări înregistrate la 9 și 10 mai la Kumanovo, în apropiere de frontiera cu Kosovo. Alți 37 de polițiști macedoneni au fost răniți în aceste violențe. Poliția macedoneană a precizat că a acționat pe baza unor informații referitoare la indivizi înarmați ‘infiltrați’ dintr-o țară vecină (presa locală susținând că este vorba de Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi), care intenționau să comită ‘acte teroriste’ în Macedonia.
Parchetul macedonean a anunțat că există 18 kosovari printre cele 30 de persoane de origine albaneză inculpate pentru ‘terorism’ și care au fost arestate după confruntările de la Kumanovo. Dintre cei 30 de inculpați, ’18 sunt kosovari, 11 sunt cetățeni macedoneni, dintre care doi trăiesc în Kosovo și unul provine din Albania, dar locuiește în Germania. Majoritatea au intrat ilegal în Macedonia’, a anunțat Parchetul de la Skopje, într-un comunicat de presă.