Regizorul Ana Lungu și ”Autoportretul unei fete cuminți”
Ana Lungu, regizoarea filmului „Autoportretul unei fete cuminți” – care a câștigat, joi, Premiul Publicului la Festivalul Filmului European -, a declarat că producția independentă pe care a realizat-o a fost o muncă de echipă de care „nu a scăpat” niciunul dintre prietenii săi.
Ada Milea a cedat drepturile de autor ale cântecului ei „Ra-ta-ta” pentru coloana sonoră, regizoarea Iris Spiridon a acceptat să joace un rol în această producție, alături de părinții regizoarei, Cristi Puiu a dat sfaturi privind scenariul și regia iar echipamentele pentru filmare — camere, lumini, servicii de postproducție — au venit printr-o „rețea” de cunoscuți din lumea cinematografiei. Toate acestea au fost realizate de prietenii Anei Lungu, pentru un film cu buget zero, după cum a mărturisit regizoarea.
Inclusiv subtitrarea filmului a fost transmisă, spre editare, de la prieten la prieten, pentru un film care, de la premiera mondială, la începutul anului, la Rotterdam, a câștigat premii la Festivalul de Film București, la Festivalul Crossing Europe de la Linz și la Festivalul Filmului European.
Ideea pentru filmul „Autoportretul unei fete cuminți” a venit după ce părinții Anei Lungu s-au mutat din apartamentul în care ea a rămas să locuiască, a povestit aceasta.
„S-au mutat părinții din apartamentul meu și m-am gândit să îmi iau un câine. În final nu mi-am luat câine. M-am apucat de scris la scenariu (…), în 2010, după ce am terminat filmul anterior, „Burta Balenei”. Au existat mai multe variante de scenariu pe care i le-am dat lui Cristi Puiu să le citească”, a mărturisit Ana Lungu.
De altfel, Ana Lungu, care a studiat Psihologie, nu s-a gândit de la început că va ajunge în lumea filmului. Momentul în care a învățat tot ceea ce știe despre cinema a fost când a lucrat la filmul „Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu.
„La ‘Moartea domnului Lăzărescu’ eram set supervisior, mai dădeam clacheta și mai scriam și niște rapoarte de cameră. În afară de oamenii cu care am lucrat acolo și cu care am rămas prietenă, am învățat foarte multe lucruri de la Cristi. Dacă știu ceva, de acolo am învățat”, a mai mărturisit Ana Lungu.
După mai multe variante de scenariu și cereri de finanțare fără răspuns, în 2014, a început prima parte a filmărilor, ce au durat 24 de zile, producător al filmului fiind Anca Puiu.
„Noi nu am avut niciun fel de finanțare. Practic l-am făcut cu ajutorul prietenilor și cu ajutorul diverselor companii. Actorii, o parte profesioniști, o parte neprofesioniști, mi-au devenit prieteni foarte buni. Camera am avut-o de la Castel, luminile, de la Paul Negoescu, de la firma lui, iar la postproducție ne-a ajutat Cornelia Popa de la Kodak Cinelabs”, spune Ana Lungu.
În ceea ce privește motivația celor care au lucrat fără niciun onorariu la acest proiect, Ana Lungu spune: „Cred că au venit din prietenie pentru mine și pentru că, sper, le-a plăcut proiectul și sper că nu i-am dezamăgit”.
Pentru rolurile principale, Ana Lungu a ales doi actori pe care îi știa din spectacolele de teatru regizate de Radu Afrim — Elena Popa și Emilian Oprea.
Despre regizoarea de teatru Iris Spiridon, Ana Lungu spune că a acceptat să facă parte din distribuție „din prietenie”.
„I-am dat scenariul să îl citească. L-a citit în tren, mergea la Sfântu Gheorghe și m-a sunat din gară de la Brașov și i-a spus că i-a plăcut foarte mult”, și-a amintit Ana Lungu.
În ceea ce privește actorii neprofesioniști, Ana Lungu spune că la majoritatea s-a gândit când a scris scenariul. „Autoportretul unei fete cuminți” a pus-o pe aceasta în situația de a le da indicații de regie părinților ei.
„E greu să îți chemi părinții la filmare, să le spui ce să facă. (…) În primul moment mi-a fost frică. E un risc mare, au făcut asta pentru mine, nu voiau să joace”, a mărturisit ea. Tatăl ei, profesor de siguranța construcțiilor la Facultatea de Construcții, chiar a ajuns să improvizeze pe platou. „Nicio dublă nu semăna cu alta”, a povestit regizoarea.
După prima etapă de filmări, Ana Lungu a decis, după o vizionare intermediară, să mai filmeze câteva zile.
„La vizionarea de acum un an cu materialul, Cristi Puiu mi-a dat un sfat extraordinar — „E important să scoți ce crezi că nu e absolut necesar”. Părea, așa, un pic dur să renunț dar mi s-a părut că era absolut important”, a adăugat ea.
Ana Lungu spune că „Autoportretul unei fete cuminți” are elemente autobiografice, dar mai mult încearcă să ilustreze un univers.
„Nu am încercat să spun propriu-zis o poveste. Filmul se compune mai mult din întâmplări și momente din viața personajului principal. Cred că se referă mai mult la lumea în care trăiește personajul”, a adăugat Ana Lungu.
„Autoportretul unei fete cuminți” spune povestea Cristianei, o femeie de 30 de ani, crescută într-o „familie bună”. Personajul, interpretat de actrița de teatru Elena Popa, își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex (Andrei Enache) și Michelle (Iris Spiridon), și întâlnirile — rare, dar mult așteptate — cu un bărbat căsătorit (Emilian Oprea), cu care are o relație amoroasă. După mutarea părinților, Cristiana rămâne să locuiască singură într-un apartament din București și se hotărăște să-și ia un câine — dorința ei din copilărie.
Filmul va rula în cinematografele românești începând din 25 septembrie.