Operațiune navală a UE împotriva traficanților din Mediterana
La o lună după un naufragiu soldat cu sute de morți, Uniunea Europeană va pune luni bazele unei operațiuni navale pentru a stopa activitatea traficanților care exploatează situația imigranților dispuși să facă orice pentru a traversa Marea Mediterană către Europa, relatează AFP.
Această misiune fără precedent va implica desfășurarea de nave de război și avioane de supraveghere ale armatelor europene în largul Libiei, devenită o rută majoră a acestui trafic. Această misiune are nevoie de acordul Națiunilor Unite și va fi cu adevărat lansată abia în luna iunie. Ea va fi însă decisă oficial luni de miniștri de externe ai celor 28 de state membre ale UE, după o reuniune cu miniștrii apărării.
Uniunea Europeană, acuzată de pasivitate și indiferență, se află sub presiune în condițiile în care în Mediterană continuă să aibă loc drame. Tragedia care a provocat o vie emoție în toată Europa și a determinat liderii europeni să acționeze s-a petrecut în noaptea de 18 spre 19 aprilie, când 800 de persoane au murit, majoritatea fiind închise în cala unei nave care s-a scufundat în largul Libiei.
Numărul imigranților care vor să traverseze Mediterana în acest an este mai mare decât în 2014: într-o singură zi, pe 14 mai, circa 2.000 imigranți au fost salvați într-o serie de operațiuni coordonate de paza de coastă italiană.
Reuniți de urgență la 23 aprilie, liderii UE au cerut o operațiune pentru ‘capturarea și distrugerea ambarcațiunilor’ călăuzelor provenind din Libia înainte ca acestea să fie folosite. Ei au decis de asemenea să consolideze mijloacele Triton și Poseidon, două misiuni de salvare și supraveghere în Mediterana încredințate Frontex, agenția europeană pentru supravegherea frontierelor.
Operațiunea, denumită EU Navfor Med, va avea sediul la Roma și comandantul său va fi amiralul italian Enrico Credendino, a declarat un diplomat european.
Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Spania au promis deja să pună la dispoziție nave pentru această operațiune. Polonia și Slovenia vor furniza avioane de supraveghere și elicoptere, potrivit unor surse diplomatice.
Șefa diplomației europene a dat asigurări că nu este vorba despre operațiuni militare pe teritoriul Libiei. Misiunea constă în depistarea ambarcațiunilor folosite de călăuze înarmate pentru a tracta bărcile șubrede încărcate cu sute de imigranți pe care apoi le lasă să plutească în derivă.