Videanu vrea să plece în Italia, iar Cocoș să stea cu chirie
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu le-a solicitat marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție să i se dea voie să plece pe o perioadă scurtă de timp în Italia, pentru a participa la un târg de marmură.
Adriean Videanu, Alina Bica, Dorin și Alin Cocoș s-au prezentat marți la Curtea Supremă în dosarul ANRP, la acest termen al procesului fiind programată discutarea măsurilor preventive dispuse împotriva lor.
În sala de judecată, Videanu a declarat că cele două companii pe care le deține sunt într-o situație financiară delicată și a cerut permisiunea să meargă la un târg de marmură din localitatea Carrara, Italia, în perioada 17-22 iunie.
Avocatul acestuia a adăugat că Videanu a pierdut un contract important pentru exportul de marmură roz de Rușchița, în valoare de un milion de euro, deoarece nu s-a putut întâlni cu partenerii săi din Arabia Saudită.
Videanu este judecat în acest dosar sub control judiciar, el având interdicție de a părăsi teritoriul României.
La rândul său, Dorin Cocoș a cerut schimbarea locuinței în care stă în arest la domiciliu. El a arătat că acum locuiește într-un apartament împreună cu fiul său, Alin Cocoș, însă ar vrea să stea undeva cu chirie.
Pe de altă parte, fosta șefă a DIICOT Alina Bica a solicitat revocarea arestului la domiciliu, susținând că este nevinovată. „Nu cred că un om care în 17 ani nu a avut nicio sesizare la adresa integrității sale după ce a ajuns șeful unei instituții a început să comită infracțiuni pe bandă rulantă. Nu sunt vinovată. De ce stau în arest la domiciliu?”, le-a spus Alina Bica magistraților.
Dosarul ANRP, cunoscut și ca dosarul „Bica 2”, a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie — 6 februarie.
Dorin Cocoș este acuzat de trafic de influență (două fapte) și dare de mită iar fiul acestuia, Alin Cocoș, de complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită.
Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (2 fapte), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) și favorizarea făptuitorului (2 fapte) iar Ionuț Florentin Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, la data de 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.
Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenției Naționale pentru Restituirea Proprietăților, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.