Guvernul Ponta, un nou pas înapoi!

Share:

După aventura eșuată cu impozitarea bacșișului, care a fost abrogată la scurt timp după intrarea în vigoare, o nouă inițiativă a Executivului a fost „ascunsă sub preș” în fața protestelor vehemente venite din partea opiniei publice.

Executivul condus de Victor Ponta pare să se fi răzgândit în privința schimbării regimului de impozitare a aproape 600.000 de români care activează în zona profesiilor liberale.

Cu toate că Guvernul stabilise recent exact contrariul, se pare că activitățile independente desfășurate de profesiile libere sau în baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate în activități dependente.

Cel puțin așa reiese din varianta finală a unei hotărâri de Guvern privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicată joi în Monitorul Oficial, care contrazice draftul publicat pe 20 mai pe site-ul Guvernului.

În primă fază, Executivul a anuntat că a modificat Normele de aplicare a Codului fiscal, în sensul că activitățile independente urmau sa fie reconsiderate drept dependente. Comunicatul Guvernului din 20 mai este cât se poate de clar și menționează această reclasificare. Executivul anunța la acel moment „asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obținute din activități desfăşurate în mod independent”, precum și „eliminarea excepției de la reconsiderare ca activitate dependentă, a activităților care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe”.

Miza Fiscului era creşterea taxelor plătite de profesiile liberale la nivelul unor angajaţi obişnuiţi, în ciuda faptului că activitatea acestora are un caracter specific, bazat pe colaborări multiple, pe consultanţă şi pe relaţii de parteneriat, nu de dependenţă ca în cazul salariaţilor.

Modificările la norme au fost publicate joi 28 mai în Monitorul Oficial, însa acestea nu cuprind măsura menționata de Guvern, potrivit AvocatNet.ro.

HG nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai 2015, nu conține nicio referire la faptul ca activitățile independente ar putea fi reclasificate în activități dependente.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declarase recent că cei care au profesii liberale nu trebuie să își facă griji în privința taxelor și impozitelor pe care le vor avea de plătit începând de anul viitor.

Îi asigur pe toți cei care mai aud astfel de semnale în piață că vor plăti mai mult, că nu știu ce face statul, că pune taxe și impozite: Nu este nimic adevărat. Pe profesiile liberale am avut chiar o discuție cu primul-ministru, cu cei din coaliția pentru dezvoltarea României pentru a stabili textul pe care în Parlament să-l aducem la Codul fiscal pentru modificare. Deci este un text convenit cu dânșii. Nu se face nimic altfel decât s-a convenit la masa de discuții. Apar din păcate fel de fel de dezinformări”, a declarat ministrul Finanțelor cu zece zile în urmă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.