O nouă criză a medicamentelor

Ne paşte o nouă criză a medicamentelor. Unul dintre cele mai folosite tipuri de insulină, Novorapid, e de negăsit în farmacii. În următoarea perioadă, se așteapta ieftinirea acestui medicament, astfel că nici distribuitorii și nici farmaciile nu vor să aibă în stoc cu un produs care, peste puțin timp, va avea un preţ mai mic.

Cel mai mult au de suferit diabeticii, pentru care insulina înseamnă viaţă. O vizită scurtă prin farmacii i-ar pune pe gânduri pe bolnavii de diabet. În multe unități, un tip de insulină des folosit în România, Novorapid, aproape a dispărut.O situație care poate degenera în cazul în care nu se iau măsuri. Practic farmacișii arată cu degetul către distribuitori, informează B1 TV.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, este însă de altă părere, precizând că: “În momentul de față nu sunt probleme. Toți furnizorii și distribuitorii sunt acreditați și își desfășoară programele ca atare”.
Purtătorul de cuvânt al agenției Naționale a Medicamentului, Ana Crupariu, a declarat că nu există nicio problemă cu acest tip de medicament.

“Am fost asigurați că nu a existat niciun fel de discotinuitate pentru insulina novorapid pencil. În același timp, noi primim ca o obligație de implementare a unui ordin de ministru din 2013, noi primim raportări din partea distribuitorilor de medicamente în luna mai am primit pentru luna aprilie. Din analiza acestor informări reiese că la sfârșitul  lunii aprilie au existat stocuri semnificative în piață. Care sunt relațiile comerciale între furnizori și farmacii și alte aspecte pe care nu le controlăm noi. Din punct de vedere al ANM nu ar trebui să aibă probleme în a fi disponibil pacientului”, a declarat aceasta.

În timp ce problema insulinei este aruncată fie în curtea distribuitorilor, fie în cea a farmaciiilor, singurii care au de suferit sunt bolanvii de diabet insulino-dependenți.

“Pacientul de multe ori cu o schemă de tratament prescrisă, nu poate s-o alcătuiască pentru că nu găsesște toate medicamentele. Sunt situații în care medicamanetele sunt dependente unele de celelalte, deci nu pot fi înlocuite de multe ori pentru că achimbă  întreg ansamblul al schemei terapeutice, și atunci se fac compromisuri pe care medicii nu le recomandă”, a declarat Președintele Asociației Pacienților, Vasile Barbu.

Produsul este în programul național de diabet zaharat și se află pe lista medicamentelor compensate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.