Procedură medicală realizată în premieră în România

Un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică a suferit miercuri, la opt zile după ce s-a născut, o intervenție de urgență, procedura fiind realizată pentru prima oară în România.

Potrivit unui comunicat al Centrelor de Excelență ARES transmis joi Agerpres, echipa medicală care a tratat bebelușul a fost condusă de dr. Basil Thanopoulos și de dr. Dan Deleanu, medici primari cardiologi.

„Intervenția este într-adevăr una extrem de complicată și de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opțiune de salvare a vieții nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile. Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reușit deschiderea valvei și, implicit, a îmbunătățit considerabil circulația cardiacă a copilului, cât și prognosticul final”, a afirmat dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență ARES, potrivit comunicatului citat.

Bebelușul s-a născut pe data de 9 iunie într-o maternitate privată din București. Simptomele prezenței malformației s-au făcut simțite a doua zi. Miercuri dimineață nou-născutul a fost transferat la ARES cu ambulanța, unde a suferit intervenția care a durat aproximativ două ore. Ulterior, bebelușul a fost transferat în siguranță la maternitatea de proveniență, însoțit de echipajul SMURD și de echipa de neonatologi. Nou-născutul va rămâne internat în maternitate șapte zile, timp în care se va afla sub monitorizare continuă și terapie medicamentoasă.

Stenoza critică a valvei pulmonare reprezintă o îngustare severă a valvei menționate care, în mod normal, permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.