Gabriela Firea, nemulțumită de Strategia Națională de Apărare

Senatorul social-democrat Gabriela Firea consideră că Strategia Națională de Apărare nu este decât un document programatic, ea subliniind că, în ceea ce privește opiniile potrivit cărora prin strategie s-ar consfinți transferul de atribuții de la Guvern către președinte, „de la intenție până la faptă e cale lungă”.

„Au fost exprimate opinii potrivit cărora acest document (Strategia Națională de Apărare — n.r.) ar consfinți transferul de atribuții de la Guvern către președinte, ceea ce ar consolida caracterul prezidențial al republicii. Nu cred că trebuie să ne alarmăm mai mult decât este cazul, pentru că nu avem de-a face decât cu un document programatic, ori de la intenție și până la faptă e cale lungă”, afirmă Gabriela Firea, într-o declarație politică remisă miercuri Agerpres.

În opinia sa, elocvent în acest sens este faptul că, potrivit autorilor documentului, „actualele provocări la adresa securității României reclamă dezvoltarea unui sistem intelectual creativ, fiind importante educația, sănătatea și factorul social”, ceea ce reprezintă o extindere ușor forțată a ideii de securitate.

„Dat fiind faptul că la capitolul direcții de acțiune în acest sens sunt trecute doar câteva fraze cu caracter general, nimic concret, e de presupus că au fost cuprinse în strategie doar pentru a justifica ulterior înființarea unor comisii supra-guvernamentale la Președinție, după modelul brevetat de Traian Băsescu, care să elaboreze documente stufoase ce vor îmbogăți doar arhiva Palatului Cotroceni”, susține Gabriela Firea.

În ceea ce privește impactul acestui document, senatorul social-democrat afirmă că „ultimul punct este cât se poate de elocvent” și anume „o condiție necesară pentru operaționalizarea Strategiei o reprezintă revizuirea cadrului legislativ în domeniul securității naționale, care să țină cont, pe lângă deficiențele relevate în timp, de noile amenințări și de nevoia de respectare a drepturilor și libertăților civile”. „E de datoria noastră, a parlamentarilor, ca la dezbaterea acestor modificări ale cadrului legislativ, ce vor sosi cât de curând pe ordinea de zi, să veghem ca drepturile și libertățile cetățenilor să prevaleze”, subliniază Firea.

Senatorul PSD remarcă faptul că în definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate, Strategia prezentată de președintele Iohannis este fundamentată pe valori printre care demnitatea, înțeleasă ca atribut esențial al persoanei umane, coeziunea civică și mai ales garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. De asemenea, protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor se numără printre interesele naționale de securitate.

„Cu toate acestea, pe lista deloc succintă a obiectivelor naționale și internaționale de securitate, găsim concepte precum integritatea statală și teritorială a României, bazată pe loialitatea cetățenilor și instituțiilor publice față de suveranitatea națională, consolidarea capacității naționale de apărare, consolidarea securității și protecției infrastructurilor critice, dezvoltarea capabilităților de combatere a amenințărilor asimetrice, asigurarea securității în regiunea Mării Negre, susținerea parcursului european al Republicii Moldova și alte asemenea, dar nimic despre drepturile și libertățile cetățenești. Putem înțelege că în viziunea celor care au redactat acest document instituțiile statului sunt mai importante decât cetățenii, dar asta nu înseamnă că președintele țării, care este sau mai bine zis ar trebui să fie ales de cetățeni și nu de instituții, sau parlamentarii, care sunt reprezentanții nemijlociți ai cetățenilor, trebuie să-și însușească pe nemestecate acest punct de vedere”, afirmă Gabriela Firea.

Strategia Națională de Apărare a fost adoptată marți de plenul reunit al Parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.